Rijksvoorlichtingsdienst

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Persbericht ministerraad

5 november 2010

Evaluatie verkiezing Tweede Kamer 2010

De ministerraad heeft op voorstel van minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met de evaluatie van de verkiezing van de Tweede Kamer van dit jaar. Hierin wordt ook ingegaan op het rapport van de waarnemersmissie van de OVSE en de evaluatie die de Kiesraad heeft gemaakt van de verkiezingen van de gemeenteraden en van de leden van de Tweede Kamer.

De evaluatie bevestigt het beeld dat de Tweede Kamerverkiezing goed is verlopen. Wat betreft de identificatieplicht is er sprake van een gewenning. Daarnaast heeft de maatregel dat er gestemd kon worden met een maximaal vijf jaar verlopen identiteitsbewijs effect gehad. Medio 2011 worden de resultaten verwacht van het onderzoek naar de haalbaarheid van een nieuw model stembiljet. Doel hiervan is onder meer dat de stemmen beter kunnen worden geteld.

Zoals aangekondigd in het regeerakkoord buigt het kabinet zich nog over verdere vereenvoudigingen voor het stemmen vanuit het buitenland. Het voorgenomen (permanente) Register Niet Ingezetenen kan een mogelijke oplossing bieden voor de registratie die nu voor elke verkiezing moet plaatsvinden waar de kiezers uit het buitenland aan mogen meedoen.

RVD, 05.11.2010

Categorieën: Overig

Bron: Ministerraad, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties