CDA


Blanksma: Vragen over objectivieit herbeoordeling ZZP'ers vrijdag 5 november 2010

De Tweede Kamer sprak deze week met minister Kamp van Sociale Zaken over het proces van herbeoordeling van ZZP'ers die vanuit de WW gestart zijn. Als iemand vanuit een WW-uitkering een eigen bedrijf start, kan diegene nog tijdelijk en gedeeltelijk aanspraak maken op zijn uitkering. Er was in het verleden echter veel onduidelijk over de administratie hiervan, waardoor velen een boete kregen omdat zij 'gefraudeerd' hadden. De vorige minister heeft ingestemd met een een herbeoordeling van deze dossiers, als mensen zich onterecht bejegend voelde. Het CDA heeft daarbij steeds gesteld dat er wel echt met een 'nieuwe bril' naar de situaties gekeken moest worden. Inmiddels loopt deze herzieningsoperatie, en is al ruim 1,5 miljoen euro aan boetes en terugvorderingen teruggestort.

CDA-kamerlid Elly Blanksma is blij dat er eindelijk begonnen is met het herzien van de dossiers. "Het is een hele klus, maar dit moet echt individueel gebeuren. Geen 'generaal pardon', want er is zeker ook echt gefraudeerd. En daar zijn de boetes dus terecht."

Het Kamerlid had nog wel vragen over de objectiviteit van de herbeoordeling. "We horen signalen dat de herinneringen van werkcoaches over of zij 7 jaar geleden wel of niet aan iemand de juiste informatie hebben verstrekt, zwaarder wegen dan de herinneringen van de gedupeerde. Hoe objectief is zo'n afweging dan nog? Moet dit niet minstens gestaafd worden door een dossier?" Blanksma heeft de minister gevraagd met het UWV in gesprek te gaan over deze objectiviteit, en de Kamer daarover te informeren.