CDA


Omtzigt: Geen inmenging Europa in onze pensioenen vrijdag 5 november 2010
Deze week werd een spoeddebat gehouden over het besluit van minister Kamp van Sociale Zaken om de pensioenfondsen niet te verplichten om de premies komend jaar te verhogen. Dit zou vanwege de financiële situatie van de fondsen wel moeten, maar een premiestijging van 20 tot 30 procent, veroorzaakt door vooral de huidige lage rente, is een dusdanige draconische maatregel, dat dat in de huidige tijd niet verantwoord zou zijn. CDA-kamerlid Pieter Omtzigt heeft begrip voor de maatregel, maar geeft wel aan dat de uitzondering alleen voor komend jaar geldt. âWe kunnen problemen niet eindeloos vooruitschuiven. Hopelijk doet de economie het komend jaar genoeg, om de fondsen sneller uit de problemen te helpen. Anders zijn maatregelen als korten of premiestijging bijna onvermijdelijkâ.
Â
Omtzigt drong er in het debat bij de minister op aan om steviger stelling te nemen tegen de plannen van Europa om Europese wetgeving op te leggen aan onze pensioenfondsen. Europa heeft in een 'groenboek' een aantal maatregelen aangekondigd. Omtzigt: âHet CDA is al even jaar zeer kritisch op elk initiatief van de Europese commissie om meer grip te krijgen op ons pensioenstelsel. Het stelsel is nationaal en behoort tot onze Nederlandse sociale zekerheid. Andere landen hebben hun pensioenen veel minder goed voor elkaarâ.
Â
Als Nederlands parlement gaan wij over Nederlandse pensioenfondsen. Het CDA wil niet dat ook Portugese, Griekse of Roemeense parlementariërs beslissingen gaan nemen over Nederlandse fondsen en iedereen weet heel goed waarom. De CDA'er diende in het debat dan ook een motie in, om er onder andere voor te zorgen dat de regering in Brussel onomwonden aangeeft dat zij in principe regelgeving vanuit Brussel over het pensioenstelsel afwijst. De regering moet daarom een heldere brief aan de commissie sturen met die inhoud.