Ministerie van Defensie


Hr. Ms. Amsterdam stopt piraten

5 november 2010, 17.19 uur

De vluchtende piraten gezien vanuit de helikopter. Hr. Ms. Amsterdam heeft vandaag in de omgeving van de Somalische oostkust een groep piraten tot stoppen gebracht. Bij deze actie is een Lynx boordhelikopter ingezet, evenals het boardingteam bestaande uit mariniers van de maritime special operation forces (MARSOF).

De helikopter ontdekte tijdens een patrouillevlucht twee snel varende skiffs met aan boord mensen, ladders en brandstofvaten. Dat maakte duidelijk dat het piraten betrof. Twee zogenoemde Rigid Hull Inflatable Boats (RHIB's) met boardingteam zijn vervolgens te water gelaten om de zeerovers te stoppen.

Waarschuwingsschoten

De Lynx dirigeerde beide RHIB's naar de laatst bekende positie van de skiffs, die op de vlucht sloegen. De helikopter dwong de piraten te stoppen via een radio-oproep, maar toen dit werd genegeerd met waarschuwingsschoten waarop de skiffs van koers wijzigden richting strand. Daar lieten de zeerovers hun vaartuigen achter en wisten te ontkomen. Beide RHIB's keerden onverrichter zake terug naar Hr. Ms. Amsterdam. Wel zijn de Somaliers gestoord bij hun illegale activiteiten en worden de komende tijd door eenheden van EUNAVFOR in de gaten gehouden.

Hr. Ms. Amsterdam

Fast Combat Support Ship Hr. Ms. Amsterdam vaart onder het commando van kapitein-luitenant ter zee G.H. Nijenhuis. Hij voert tijdens de EUNAVFOR antipiraterij-operatie Atalanta het bevel over 172 bemanningsleden, onder wie 23 officieren, 69 onderofficieren en 80 schepelingen. Het schip heeft een waterverplaatsing van 17.040 ton en heeft een lengte van 167 meter.

Achtergrondinformatie

* Onderzeeboot beëindigt antipiraterij-missie Ocean Shield (video)