VU medisch centrum

Kennis uit twee werelden: VUmc en AMC werken samen in bekkenbodemzorg

4 november 2010

"Dit past bij de mondige patiënt en bij deze tijd." Gynaecoloog Stella Tiersma is één van de betrokkenen bij Alant Vrouw, een zelfstandig behandelcentrum voor bekkenbodemproblemen. In dat centrum gaan patiënten naar dezelfde gynaecologen van VUmc, maar op een andere locatie, kleinschalig van opzet, en met zorg op hoog niveau. "Interessant is ook dat we hierin samenwerken met het AMC", voegt Hans Brölmann, afdelingshoofd verloskunde en gynaecologie, toe.

"Toegankelijk, je krijgt er minder het ziekenhuisgevoel, vriendelijke omgeving, je bent snel aan de beurt en je hoeft maar één keer je verhaal te vertellen." Tiersma benoemt enkele van de voordelen van Alant Vrouw. VUmc had al een multidisciplinaire bekkenbodempoli in huis, vanaf 1 november kunnen patiënten terecht bij het zelfstandige behandelcentrum, op drie minuten fietsen van het 'hoofdkwartier'. "De patiënten worden niet bij VUmc weggestuurd", benadrukt Brölmann. "Hier werken dezelfde specialisten die onder één dak het hele traject van bekkenbodemzorg bieden, van eerste klacht tot nazorg."

Bij de kladden
Eind 2008 hoorde Brölmann via via dat het AMC in februari het jaar erop Alant Vrouw in Amsterdam ging openen, in navolging van eenzelfde centrum in de provincie Utrecht. "De medisch directeur, een AMC-gynaecoloog, heb ik daarna vrij snel bij de kladden gepakt. Want niet meedoen zag ik als een gemiste kans." AMC en VUmc zijn beide aandeelhouders in Alant Vrouw, en de tijd tot nu was nodig om de intentieovereenkomst op te stellen - over de behandeling van de patiënten, de regelingen met medewerkers, de manier van overdracht - en alle administratieve en juridische afwikkeling te regelen. "Wij denken dat zo'n constructie waar je bepaalde onderdelen van het zorgpakket zelfstandig maakt, tot betere en doelmatiger zorg leidt. Gespecialiseerde centra zijn ook de wens van de overheid en de samenleving, en dat is een onomkeerbare ontwikkeling."

Twee werelden
Voor patiënten is de bekkenbodemzorg onder één dak een voordeel, voor medewerkers van VUmc wellicht ook, is Tiersma van mening. "Uiteraard is het voor medewerkers wennen, ze worden gedetacheerd op een andere plek, in een andere structuur. Maar op deze manier bundel je ook de kennis uit twee werelden." Brölmann vult aan: "Niet alleen kunnen VUmc en AMC hierin maar beter samenwerken, omdat het centrum letterlijk dichtbij ons staat. Maar je zorgt er ook voor dat onderzoek en de zorg 'evidence based' blijven. Dat twee UMC's zorg verlenen in een dergelijk zelfstandig centrum is echt bijzonder."

Barbara van Male
bron: Tracer