VU medisch centrum

Oncologisch chirurg Lisette te Veld: 'Pluk de dag'

4 november 2010

VUmc en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis bundelen hun krachten in de strijd tegen lange wachtlijsten. Op 26 oktober voerde oncologisch chirurg Lisette te Velde, samen met Jeroen Meijerink (VUmc) en Vic Verwaal (AvL), de eerste HIPEC-operatie in VUmc uit.

Lisette te Velde (Leiden, 1970), studeerde biologie en geneeskunde aan de VU/VUmc en specialiseerde zich in het UMC Utrecht tot chirurg, differentiatie gastroenterologie-oncologie. In 2003 promoveerde ze op het onderzoek naar chirurgie en (anti-) angiogenese. Te Velde deed de vervolgopleiding tot oncologisch chirurg in het AvL en het AMC. Sinds januari 2010 werkt ze als oncologisch chirurg in VUmc. Foto: Mark van den Brink Voldoening
"Mijn vader was medisch specialist en zei altijd: jullie mogen worden wat je wilt, als het maar dokter is. Mijn liefde voor de chirurgie bloeide pas op tijdens mijn coschappen. Ik heb bewust gekozen voor de superspecialisatie tot oncologisch chirurg. Ik wil alles op het hoogste niveau doen, zowel in mijn werk als privé. Mijn man en ik zijn bijna 25 jaar samen en vinden het allebei belangrijk dat je elke dag doet waar je voldoening van krijgt. Daarin doen we nauwelijks concessies. We plukken de dag, want je weet nooit wat morgen brengt. We hebben geen kinderen. Nooit spijt van gehad. Onze passie is paarden, waaronder de opfok van dressuurpaarden. Ook daarin gaan we voor het beste."

Oncologische chirurgie
"Het mooie van dit vak is dat je mensen kunt begeleiden in een periode dat ze het heel hard nodig hebben. Het contact is vaak heel intens. Ik vind het een ongelooflijk waardevolle en eervolle taak dat je patiënten en hun familie kunt bijstaan en houvast kunt bieden, ook als je een patiënt onverhoopt niet kunt genezen. Toen bekend werd dat professor Bonjer naar VUmc zou komen heb ik contact met hem gezocht en gesolliciteerd. Hij gaat ook voor het beste, dat sprak me aan. Ik werk aan de verfijning van de mammazorg en de bijbehorende zorgpaden, lever een bijdrage aan de projectgroep sneldiagnostiek en het wetenschappelijk onderzoek in het CCA en ben werkplekmanager van de afdeling kort verblijf. Per dag komen er veel verschillende aspecten langs, er is ruimte voor flexibiliteit en ik krijg de mogelijk om mezelf verder te ontwikkelen. Dat maakt dit werk voor mij heel aantrekkelijk."

Onrust in de zorg
"De komende jaren verandert er veel binnen de zorg. De oncologische zorg kan nog meer aan kwaliteit winnen door concentratie en nauwere samenwerking in multidisciplinaire teams. Zorgverzekeraar CZ zaaide onlangs onrust door het vertrouwen in een aantal ziekenhuizen op te zeggen op basis van het aantal borstkankeroperaties. Een operatie en de kwantiteit hiervan zijn slechts een onderdeel van het zorgproces. Wat wel van essentieel belang is, is dat het team multidisciplinair is en goed op elkaar is ingespeeld. "

HIPEC
"Het AvL heeft een wachtlijst voor darmkankerpatiënten met uitzaaiingen in het buikvlies, maar onvoldoende capaciteit om deze patiënten te opereren. Op 26 oktober zijn we ook in VUmc gestart met de HIPEC, een gecombineerde behandeling van chirurgie en het spoelen van de buikholte met cytostatica. Het AvL ziet de patiënten in de work-up, wij opereren de patiënten, waarna ze voor de follow-up weer terugkeren naar het AvL. Deze samenwerking vergroot de kansen op overleving voor deze patiënten aanzienlijk en brengt tegelijkertijd de oncologische zorg in Amsterdam op een hoger niveau. Ik denk dat dergelijke samenwerkingsrelaties op regionaal, landelijk en misschien zelfs internationaal niveau de toekomst hebben."

Ursula Wopereis
bron: Tracer