Gemeente Amsterdam, stadsdeel Oost



---

Oost op de Haagse politieke tribune

5 november 2010
Vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties uit Oost hebben op 26 oktober 2010 de Tweede Kamer in Den Haag bezocht. Zij deden dat op uitnodiging van de werkgroep `Tegengaan van vervreemding en radicalisering'. Huibert Teekens maakte een verslag.

Het kabinet Rutte is krap een week geïnstalleerd of stadsdeel Oost is al
van de partij. Het stadsdeel organiseerde vorige week dinsdag in het kader
van het actieplan `Tegengaan van vervreemding en radicalisering' een excursie naar Het Binnenhof in Den Haag. Om kennis te maken met de Haagse mores, vragen te stellen aan een kamerlid, maar ook om kennis te

maken met elkaar en daar later profijt van te hebben binnen de eigen organisaties.

De deelnemers uit Oost zijn verbonden aan organisaties zoals de Marokkaanse Raad Zeeburg, Streetcornerwork, de Masterboys en de Karrewiel Community. Veel deelnemers maken zich zorgen nu de PVV gedoogsteun aan het kabinet verleent. De repressieve maatregelen omtrent immigratie en veiligheid doen sommigen af als symptoombestrijding: `Met pijnstillers kun je niet veel ziektes genezen', aldus Mohamed Benlafkih van de stichting Streetcornerwork.

Abdou el Khattabi van de Marokkaanse Raad Zeeburg zou, net als een aantal anderen, wel met Geert Wilders in gesprek willen. `Omdat hij direct contact en debat uit de weg gaat. Hij praat wel over ons, maar niet mét ons.'
De ochtend bestaat uit een introductie, uitleg en een spel over de Tweede Kamer. Kamerlid Fatma Koser Kaya van D66 staat ons te woord en beantwoordt vragen. Als we die middag plaatsnemen op de publieke tribune van de Tweede Kamer, is Job Cohen net aan zijn betoog begonnen. We hebben geluk, de reactie op het regeerakkoord van het kabinet Rutte begint en alle kamerleden en ministers zijn aanwezig. Een spannend debat, dat we helaas niet tot het einde kunnen bijwonen. Afsluitend krijgt de groep een rondleiding door de Ridderzaal.

Al met al een inspirerende dag die voor iedereen iets heeft opgeleverd. Niet alleen hebben we kennis opgedaan over de parlementaire democratie en de Haagse realiteit, maar tegelijk hebben we nieuwe contacten gelegd met organisaties en collega's in Oost die zich allemaal inzetten voor de leefbaarheid in het stadsdeel.

---