Gemeente Winterswijk

november College stelt gemeenteraad voor Regionale Woonvisie vast te stellen

College stelt gemeenteraad voor Regionale Woonvisie vast te stellen

Het college van burgemeester en wethouders heeft kennis genomen van de regionale woonvisie. Eerder dit jaar zijn de uitgangspunten voor een `Regionale Woonvisie' voor de Achterhoek gepresenteerd. Het college stelt de gemeenteraad nu voor de Regionale Woonvisie definitief vast te stellen. Dit gebeurt naast Winterswijk ook in zes andere gemeenten in de regio Achterhoek. In de visie staat onder meer dat we minder en andere woningen moeten bouwen.

Sinds september vorig jaar loopt er een traject waarbij de Achterhoekse gemeenten samen met de provincie en de woningcorporaties werken aan een Regionale Woonvisie. De gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk willen met deze Regionale Woonvisie de voorraad woningbouwplannen van ruim 14.000 woningen terugbrengen naar 5.900 woningen voor de periode 2010-2020. Voor Winterswijk betekent dat, dat er in die periode nog 685 woningen gebouwd mogen worden.

Noodzaak

De noodzaak van een regionale woonvisie zit in het feit dat de Achterhoek te maken krijgt met bevolkingskrimp. Wethouder Rik Gommers zegt hierover: "Om in de toekomst te voorkomen dat er sprake is van leegstand, onverkoopbaarheid van woningen, verlaging van woningprijzen, problemen met woningfinanciering, enzovoort is het goed om daar nu in regionaal verband afspraken over te maken. Het aantal woningen stijgt volgens deze nieuwe visie nog steeds, alleen minder snel. Daarnaast is de vergrijzing nu al aan de orde. Daardoor moet je niet alleen minder, maar ook andere woningen bouwen. En ook binnen de bestaande woningvoorraad moeten we kijken of deze nog tegemoet komt aan de vraag. Ook daar speelt de Regionale Woonvisie op in."