Gemeente Asten vernieuwingsplannen Nationaal Beiaard- en Natuurmuseum Asten officieel van start.

Uitbreidings- en vernieuwingsplannen Nationaal Beiaard- en Natuurmuseum Asten officieel van start.

Op vrijdag 5 november a.s. vond de officiële start plaats van de uitbreidings- en vernieuwingsplannen van het museum.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst werd door Gedeputeerde Cultuur van de Provincie Noord-Brabant, mevr. Drs. Brigite van Haaften het startsein van de bouw gegeven. Dit deed zij door samen met de Burgemeester van Asten ir. Hans Beenakker en de voorzitter van het museum de heer Harry van der Loo het bord te onthullen waarop een impressie van het nieuwe museumgebouw staat weergegeven en de organisaties die een financiële bijdrage hebben geleverd aan de financiering van de uitbreiding- en vernieuwing van het museum. Dit zijn de provincie Noord- Brabant, de gemeente Asten, het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) . Uniek is dat er een bijdrage is gekomen uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Deze subsidie wordt verleend op basis van de leefkwaliteit en diversificatie van de plattelandseconomie en de bevordering van toeristische activiteiten. Dit plattelandsprogramma POP2 valt onder het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO). Daarnaast wordt een voor het museum substantiële bijdrage geleverd door het museum zelf in de vorm van financiële middelen, maar vooral door een omvangrijke zelfwerkzaamheid van vrijwilligers en medewerkers van Atlant Groep.

Na een welkomstwoord van directeur mevr. Yvonne Botden tot de ca. 70 genodigden volgde een programma met enkele toespraken. Gedeputeerde mevr. Brigite van Haaften stak haar bewondering voor het unieke project niet onder stoelen of banken. Zij vond het een voorbeeld project van samenwerking tussen bestuurders en medewerkers van de subsidieverstrekkers en het museum. De burgemeester van Asten dhr. Hans Beenakker het belang van het museum voor Asten en de gehele Peelregio. Hij deed verder een beroep op de provinciale en landelijke overheid voor structurele steun van dit belangwekkende museum wat gevestigd is in een relatief kleine gemeente. De voorzitter van bestuur dhr. Harry van der Loo gaf een toelichting op de ambities en verdere plannen van het museumbestuur. Bestuurslid en voorzitter van de bouwcommissie, dhr. Wil van Roosmalen gaf een toelichting over de bouwplannen.

Hierna volgde een wandeling over de bouwlocatie waar tekst en uitleg werd gegeven over de uitbreidings- en vernieuwingsplannen. In het museumcafé waren op een scherm impressies te zien van hoe het gebouw er uit komt te zien.

Toeristisch Recreatief
Knooppunt

Onderdeel van de uitbreidings- en vernieuwingsplannen is de realisatie van een Toeristisch Recreatief Knooppunt. De realisatie van dit knooppunt is van groot toeristisch en economisch belang voor Asten en de Peelregio. Informatieverstrekking, vertrekpunt van routes en samenwerking met andere partijen in het grote Peelgebied staat hierbij centraal. De samenwerking met diverse partners: IVN, Groei & Bloei, lokale en regionale VVV, Sterrenwacht / Planetarium, de regionale heemkunde kringen, het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, Staatsbosbeheer en Nationaal Park de Groote Peel e.a. zal geïntensiveerd worden. De doelstelling is een aantrekkelijk Museumplein te realiseren waarin alle partijen vertegenwoordigd zijn. Een bijzondere plaats wordt ingeruimd voor Atlant Groep. Op dit moment zijn via Atlant een vijftien tal mensen bij het museum werkzaam in het kader van de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW). Er zijn afspraken gemaakt over de uitgangspunten voor het inrichten van een zogenaamde basisvoorziening. Op relatief korte termijn worden er ca. tien extra werkplekken gecreëerd waar mensen de kans geboden wordt om naar vermogen te participeren en vervolgens hun maximaal potentieel te ontwikkelen.

Uitbreidings- en vernieuwingsplannen
Om het project in goede banen te leiden is er een bouwcommissie samengesteld, die onder verantwoordelijkheid van het museumbestuur de bouw gaat coördineren. Deze bouwcommissie bestaat uit een aantal vrijwilligers die ruimschoots ervaring hebben in de bouwsector. Deze commissie bestaat uit: voorzitter Wil van Roosmalen, Henny van Osch , Rien Hartjes, Jos Verhoevenen , Harrie Cornelisse en Henk Hartjes (gemeente Asten).

Het gehele project zal in 3 fasen worden uitgevoerd. De planning is zodanig dat eind 2011 de oplevering plaatsvindt. Gedurende de gehele bouwfase zal het museum gewoon geopend blijven.

Herinrichting en openingstentoonstelling
Een volgende fase wordt de herinrichting van het museum en vernieuwing van de collectiepresentaties. Aan de hand van uitgewerkte voorstellen zijn subsidieaanvragen ingediend en lopen ook gesprekken over bijdragen van particuliere fondsen en bedrijven.
Daarnaast is het museum bezig met het treffen van voorbereidingen voor een grote openingsexpositie die gepland staan voor het voorjaar van 2012.
In 2012 bestaat Asten 800 jaar en zal in Venlo de Floriade plaatsvinden. Het wordt een unieke gelegenheid om het museum op de landelijke en internationale kaart te zetten.