Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

XL-JUBILEUMEDITIE MAGAZINE GONZO (CIRCUS) # 100 - STREETDATE: 5 NOVEMBER 2010

Er was eens een keukentafel, een stel muziekliefhebbers en nu is er ... Gonzo (circus) #100!
Vanaf 5 november in de winkel: XL-jubileumeditie met 2 gratis cd's

THEMA: De Voorhoede⤨ - Vaandeldragers der Lage Landen⤨

Naar aanleiding van haar 100ste editie stelde de redactie van Gonzo (circus) een dubbeldikke editie samen boordevol interviews met en prachtige fotografische portretten van bevlogen en volhardende muzikanten en kunstenaars, denkers en doeners. Pioniers uit diverse disciplines die vanop de barricaden of juist bedachtzaam, maar altijd onafhankelijk hun eigenzinnige bijdrage leveren aan het rijke culturele en maatschappelijke leven in de Lage Landen en ver daarbuiten. Kortom, in onze speciale jubileumeditie worden vrije denkers die voorop lopen in de contreien der vernieuwende muziek, kunst en ideeën breeduit in de schijnwerpers gezet.

Bij het samenstellen van de longlist bleken Vlaanderen en Nederland heel wat originele 'vaandeldragers' te tellen. Geen bekende Vlamingen of Nederlanders, maar authentieke denkers en werkers die hun eigen ding doen en juist in deze woelige politieke en sociale tijden uiterst relevant zijn. En bij het grote publiek vaak nog niet de erkenning genieten die ze verdienen. Uiteindelijk koos de redactie op subjectieve wijze - naar onze inspiratiebron Hunter S. Thompson - voor componist Jan Van Den Dobbelsteen, de Belgische furore Drums Are For Parades, de Nederlandse broertjes Bram en Jasper Stadhouders, componiste en docente Moniek Darge, de jonge filmmaakster Sofie Benoot, dubsteprevelatie Conforce, de nog steeds even strijdbare The Ex, jazz-vernieuwer Eric Thielemans, terug-van-weggeweest componist Merlijn Twaalfhoven, het Antwerpse boegbeeld Orphan Fairytale, denker en elektronicapionier Gert-Jan Prins, componist Raymond Dijkstra, multimediakunstenaar Constant Dullaart, denker Merijn Oudenampsen, wetenschapper Peter Tom Jones, denker en doener Peter Fengler, labelbaas Joris De Buysser (Conspiracy Records), muzikant en promotor Vincent Koreman en striptekenaar Brecht Vandenbroucke. Vaandeldragers die onze Lage Landen een perspectief bieden op een betere, vrolijkere en kleurrijkere wereld. Een wereld met minder hokjes en meer verbeelding en creativiteit.

De Gonzo (circus)-fotografen maakten bovendien van alle geinterviewden eigenzinnige portretten waardoor Gonzo (circus) #100 ook een bewaarnummer is.

Van deze mensen moet de echte muziekliefhebber gehoord hebben! Hiertoe hebben we een speciale 'Mind The G(onzo) 100 cd' samengesteld; een cd met 14 veelal exclusieve tracks van de geïnterviewde muzikanten, maar ook van kunstenaar Constant Dullaart bijvoorbeeld.

Tevens wordt het behalen van belangrijke mijlpalen niet zelden begeleid door fijne feestelijkheden. Zo ook bij ons! We vieren namelijk feest in Brussel en Amsterdam. Binnenkort kunt u hiervoor een uitnodiging verwachten.

Over Gonzo (circus)

Sinds 1991 neemt het Vlaams-Nederlandse magazine over vernieuwende muziek en cultuur, Gonzo (circus), een unieke positie in het Nederlandstalige medialandschap. Al 100 afleveringen richt Gonzo (circus) de blik op vernieuwende, experimentele, avant-garde, afwijkende en niet-mainstream muziek en op cultuur. Bovendien pelt Gonzo (circus) niet alleen de muzikale of culturele laag af, maar kijkt ook naar de sociale context van muziek en cultuur. Dat een blad met deze specifieke content en op onafhankelijke wijze 100 papieren edities heeft uitgebracht, mag met recht en rede uitzonderlijk worden genoemd.

De Gonzo (circus)-lezer weet zijn/haar nieuwsgierigheid naar nieuwe bands en stromingen telkens opnieuw bevredigd. Lang voordat de mainstream media er gewag van maakten, kon je in Gonzo (circus) al lezen over bijvoorbeeld Nirvana, grime/dubstep, Flying Lotus, No Age en recent Footwork en Pantha du Prince.

Omdat muziek ook beluisterd dient te worden, zit bij elke Gonzo (circus) een door de redactie samengestelde cd: Mind The Gap is intussen aan editie 87 toe. Deze compilatie is wereldwijd beroemd en muzikanten van Brazilie tot Japan staan te trappelen om voor deze compilatie te worden uitverkoren.

Ten slotte is Gonzo (circus) een uniek Vlaams-Nederlandse culturele samenwerkingsproject sinds 1991: medewerkers, abonnees/lezers, adverteerders, verkopers, sympathisanten en cultureel umfelt omvatten het hele Nederlandse taalgebied. Terwijl er veel wordt gepraat over Vlaams-Nederlandse samenwerking, is dat voor Gonzo (circus) vanzelfsprekend.

Aan het einde van 2011 bestaat Gonzo (circus) 20 jaar! En reken maar dat daar ook een feestje bij hoort!

Meer informatie over Gonzo (circus) vind je op www.gonzocircus.com/over-gonzo-circus.

----------

Noot voor redacties