Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

100e voorstelling Willem van Oranje in de klas

Op vrijdag 5 november speelt Willem van Oranje zijn 100e voorstelling op de OBS Van Rijckevorsel in Hoek van Holland. In deze unieke mini- voorstelling, uitgebracht door het Erfgoedhuis Zuid-Holland, vertelt onze Vader des Vaderlands in eigen persoon over zijn leven. Sinds de lancering van de voorstelling in september 2009 speelt Willem van Oranje zijn 100e voorstelling in Zuid-Holland. Erfgoededucatie krijgt in deze werkvorm - living history genaamd - een verrassende impuls.

Willem van Oranje.jpg

Willem van Oranje arriveert in de klas, in zijn prachtige kostuum, op het moment van de avond van 9 juli 1584. Hij komt zijn zoon welterusten zeggen, maar Maurits slaapt al. Zittend aan zijn bed, blikt Willem van Oranje terug op zijn onbezorgde jeugd in de Dillenburg, op de grootse feesten aan zijn hof in Brussel, op de dood van zijn broers en op de strijd die hij heeft geleverd tegen de Spaanse overheersing. Wat hij nog niet kan weten is, dat dit zijn laatste avond zal zijn...

Enthousiaste reacties
"De voorstelling van Willem van Oranje is een leuke, spannende ervaring en geeft ideeën voor een vernieuwende manier van geschiedenisles geven." Zo luidde een van de reacties in de evaluatie.
Dit initiatief 'Geschiedenis in levende lijve' van de Afdeling Erfgoededucatie van het Erfgoedhuis Zuid-Holland is zeer goed ontvangen en is ook dit schooljaar beschikbaar voor het basisonderwijs.

Ook in uw klas?
De geschiedenisles van Willem van Oranje richt zich op de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs. Het bezoek duurt 1 lesuur lang, de leerkracht bereidt de leerlingen voor met een lesbrief en natuurlijk zullen de leerlingen nog lang napraten over wát ze nu precies van Willem geleerd hebben.
Meer informatie over het gehele lespakket en het boeken van de voorstelling: www.willemvanoranjeindeklas.nl

De serie 'Geschiedenis in levende lijve' wordt door de afdeling Erfgoededucatie ontwikkeld met financiële steun van de Provincie Zuid-Holland.

*****

Noot voor redacties

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht