Chronisch zieken lopen onnodig risico

29/10/2010 08:00

Week Chronisch Zieken

Chronisch zieken en mensen met een handicap lopen onnodige risico's. Hulpdiensten, maar ook de mensen zelf, zijn vaak niet goed voorbereid op situaties waarin iets misgaat. De Week Chronisch Zieken stelt daarom van 5 tot en met 13 november 2010 de zelfredzaamheid en veiligheid van mensen met een beperking centraal met als motto Red jezelf!? Verspreid over het hele land zijn er in deze week meer dan 900 activiteiten voor mensen met een chronisch ziekte of handicap. Marc de Hond is ambassadeur van de Week Chronisch Zieken.

Op vrijdag 5 november start de Week Chronisch Zieken 2010 met een congres in het splinternieuwe congrescentrum 1931 bij de Brabant Hallen in Den Bosch. Hier praten mensen met een beperking, mantelzorgers, professionals en beleidsmakers met elkaar over het vergroten van zelfredzaamheid en veiligheid. Bij het congres is een grote informatiemarkt die ook voor niet congresgangers toegankelijk is. ZonMw organiseert dit openingscongres met als doel gezondheidsonderzoek en zorginnovatie rond zelfredzaamheid en veiligheid te stimuleren.

Niet iedereen kan zichzelf redden zonder hulp. Maar zolang alles goed gaat, krijgen dagelijkse zaken meestal prioriteit, worden risico's genegeerd en bereidt men zich niet voor op incidenten en ongelukken. Als het misgaat, ontstaat hierdoor onnodig schade en zijn de gevolgen soms desastreus. De laatste jaren besteedt de overheid daarom veel aandacht aan de veiligheid van haar burgers. De minder zelfredzame burger blijkt helaas vaak geen prioriteit te krijgen of zelfs vergeten te worden. Dit mag niet voorkomen. Mensen die onvoldoende zelfredzaam zijn, mogen niet aan hun lot worden overgelaten.

In het kader van de Week Chronisch Zieken verschijnt Chronisch 2010, een magazine over handicaps, chronische ziekten en mantelzorg. Daarin staan verhalen van hoe mensen met een beperking controle houden over hun eigen leven en zich niet buiten laten sluiten. Het magazine bevat veel praktische informatie. Magazine Chronisch 2010 is gratis verkrijgbaar bij openbare bibliotheken, apotheken, ziekenhuizen, UWV's en steunpunten mantelzorg. Het is ook gratis te bestellen bij Korrelatie 0900-1450 (15cpm). De artikelen van het magazine zijn ook in gesproken vorm te beluisteren op www.chronischziek.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.chronischziek.nl