Raad van State


vrijdag 5 november 2010
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Woudrichem van het bestemmingsplan 'Landgoed Kraaiveld'. Het plan maakt een nieuw landgoed mogelijk door onder meer 34 hectare landbouwgrond om te vormen in natuur. Op dat landgoed ten westen van Oudendijk kunnen acht landgoedwoningen worden gebouwd. Drie agrarische melkveehouderijen hebben hiertoe het initiatief genomen. Door de verkavelingstructuur van het gebied te verbeteren kunnen zij beschikken over betere landbouwgrond. De bouw van de woningen is nodig om het plan te kunnen financieren. Een omwonende vreest voor aantasting van het vrije uitzicht dat hij heeft vanuit zijn achtertuin. Volgens de man passen de woningen niet in de omgeving. De woningen komen namelijk in de buurt van de Hollandse Waterlinie te staan die onopvallend in het landschap is aangelegd. Ook is de man bang voor verkeersoverlast door toename van verkeer over de wegen Oudbroek en Oudendijk. Bovendien had het bestemmingsplan beter financieel onderbouwd moeten worden, aldus de man. Daarom komt hij tegen het bestemmingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201001916/1)

11.00 uur

Zitting over de aanwijzing door de minister van OCW en de voormalige minister van VROM van het gebied Wadwerderweg als beschermd dorpsgezicht. De eigenaar van een agrarisch bedrijf uit Usquert en zijn zoon zijn het niet eens met de aanwijzing. Hun boerderij maakt deel uit van dit gebied. Zij vinden dat niet terecht, omdat de boerderij aan de andere kant van de Wadwerderweg staat. Daardoor is de samenhang en de historische relatie van de boerderij met het dorp verloren gegaan, aldus de mannen. Ook de landerijen achter de boerderij aan de noordzijde van de Wadwerderweg hadden volgens hen niet aangewezen moeten worden, omdat de waarde van het gebied niet van rijksbelang is. Daarom had de minister dit deel niet mogen aanwijzen als beschermd dorpsgezicht, vinden de mannen. Zij komen dank ook in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Groningen heeft in maart 2010 hun eerdere beroep tegen de aanwijzing ongegrond verklaard. (zaaknummer 201004208/1)

13.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Cuijk van het bestemmingsplan 'Cuijk, Galberg, Scoutinggebouw en Moskee'. Het plan maakt de nieuwbouw van een scoutinggebouw mogelijk op de plek van de kinderboerderij aan de Galberg in Cuijk. Daarnaast wordt de moskee uitgebreid met een inpandige dienstwoning voor de imam. Een aantal omwonenden komt tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen leidt de bouw van het scoutinggebouw tot geluids- en geuroverlast. Ook zijn zij het niet eens met de hoogte van het gebouw. Bovendien is het gebied al overvol, aldus de omwonenden, omdat er ook al een moskee, een kinderopvang en een jeu de boulesbaan in dat gebied zijn. (zaaknummer 201001637/1)