Gemeente Zwartewaterland


Gemeenteraad beveelt Eddy Bilder aan voor benoeming tot burgemeester van Zwartewaterland

De gemeenteraad van Zwartewaterland heeft donderdagavond in een vergadering besloten om de heer E.J. Bilder bij de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan te bevelen voor de voordracht voor benoeming door de Kroon tot burgemeester van Zwartewaterland.

Eddy Bilder (49) is sinds 1990 actief in het openbaar bestuur. Eerst als lid van de gemeenteraad van Ermelo (gedurende 8 jaar) en later als wethouder en loco-burgemeester (9 jaar) van Ermelo. Sinds maart 2007 tot aan juni 2010 was de heer Bilder lid van de Tweede Kamer der Staten Generaal. Hierbij was hij o.a. woordvoerder "gemeenten".

De heer Bilder heeft ook tal van nevenfuncties (vervuld). Hier kunnen de voorzitterschappen van de Christelijke Bond voor ondernemers in Binnenvaart (CBOB) en archeologische museum te Ermelo genoemd worden en het bestuurslidmaatschap van de koepelorganisatie "Kantoor Binnenvaart" te Rotterdam. Voorheen is de heer Bilder ook voorzitter van het CDJA Gelderland geweest en lid van het Regionaal Platform Arbeidszaken en van de SER Noord Veluwe. Daarnaast is de heer Bilder ondernemer in de bouwnijverheid geweest. Eddy Bilder is ongehuwd en lid van het CDA.

Door het vertrek van de heer A.C. Hofland is de post van burgemeester in Zwartewaterland per 1 juni 2010 vacant. Op 21 juni 2010 heeft de gemeenteraad een profielschets voor het burgemeestersambt vastgesteld en besloten om een vertrouwenscommissie in te stellen, en deze een concept-aanbeveling aan de raad te laten uitbrengen. Hedenavond heeft de gemeenteraad deze concept-aanbeveling unaniem vastgesteld.

Met deze aanbeveling door de gemeenteraad is de procedure tot benoeming van de nieuwe burgemeester nog niet afgerond. Op grond van de aanbeveling van de gemeenteraad zal de Minister zijn voordracht doen. De burgemeester van Zwartewaterland zal daarna bij koninklijk besluit worden benoemd. Naar verwachting zal deze procedure zeker nog enkele weken duren.