Provincie Friesland


---



---

PERSBERICHT

Nummer: 260 / MtW
Datum: 5 november 2010

Gedeputeerde Galema: mooi initiatief
Bouwsector: samen leerlingen scholen tot vakmensen

De aannemers in Fryslân willen de bestaande praktijkopleidingen in Leeuwarden en Heerenveen moderniseren om jongeren nog beter voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Tegelijk moet de samenwerking met de Regionale Opleidingscentra in de provincie intensiever

Gedeputeerde Galema (economie) is over de plannen geïnformeerd tijdens een werkbezoek aan de Praktijkopleiding Bouw aan de Archimedesweg in Leeuwarden. Hij juicht het initiatief toe. 'De bouw is hard getroffen door de crisis. Het is moedig dat de sector toch eigen geld investeert in de opleidingsinfrastructuur om in de toekomst, als het weer goed gaat, over vakmensen te kunnen beschikken', zegt Galema.

De Praktijkopleiding Bouw heeft opleidingslocaties in Heerenveen, Leeuwarden en Zwolle. Leerlingen combineren werken met leren en hebben gedurende hun opleiding een dienstverband bij het opleidingscentrum, een samenwerkingsverband van aannemers.

De primaire opleiding duurt twee jaar en bestaat uit vier dagen werken, gecombineerd met één dag leren. De leerling wordt bij een aangesloten aannemer geplaats. Daar leert hij de fijne kneepjes van het vak van een leermeester.

Het ROC Friesland College, de Praktijkopleiding Bouw en ROC Friese Poort hebben het voortouw bij het initiatief. Galema: 'Het onderwijs krijgt zo ingang in de praktijk, de praktijk in het onderwijs. Zo wil je het hebben, zo creëer je voorwaarden voor vernieuwing. Op deze samenwerking zijn andere provincies jaloers.'


---- --