Ingezonden persbericht


Dutch Hosting Provider Association (DHPA) sluit zich aan

bij Open Data Center Alliance

Alliantie streeft naar open standaarden voor cloud computing

Bunnik, 5 november 2010 - De Dutch Hosting Provider Association (DHPA) sluit zich aan bij de Open Data Center Alliance (ODCA). Deze alliantie is een initiatief van Intel Corporation en zet zich in voor open standaarden voor cloud computing. Volgens de leden van ODCA komen open standaarden de voordelen van cloud computing ten goede, waaronder 'capacity on demand' en 'spend as you go'.

Een van de agendapunten van het samenwerkingsverband is cloud-interoperabiliteit. Daarbij gaat het om het met elkaar verbinden van private en public clouds en van private clouds onderling. Hiermee is de door veel gebruikers gevreesde vendor lock-in te voorkomen en kunnen ze daadwerkelijk profiteren van nagenoeg onbegrensde reken- en opslagcapaciteit.

Volgens Jan Willem des Tombe, voorzitter van de DHPA, sluit het initiatief van de Open Data Center Alliance nauw aan bij de doelstellingen van de DHPA. "Wij hebben als platform van Nederlandse Managed Hosting-providers als doel om het profiel en de rentabiliteit van de hosting-sector te promoten. Daarbij past een dergelijk internationaal georganiseerd initiatief goed. Hostingproviders moeten er immers naar streven hun klanten zo goed mogelijk te bedienen van, en met de beschikbare techniek. Cloud computing en dus ook cloud-interoperabiliteit zijn daarbij essentieel."

Een van de middelen om deze interoperabiliteit te vergroten, is het terugdringen van het aantal connectiviteitsprotocollen. Ook streeft de ODCA naar het creëren van trusted computer pools die veilige live migraties van de ene naar de andere cloud-provider mogelijk moeten maken. Bovendien moet het eenvoudiger worden om zogeheten Cloud On-Boarding mogelijk te maken, waardoor eenvoudiger opgeschaald kan worden. Hiervoor moeten volgens de alliantie eenduidige processen beschikbaar komen, die leiden tot lagere operationele kosten en minder investeringen.

De DHPA zal als contributing member van de alliantie vooral aandacht vragen voor service level-garanties en het transparant maken van het servicemanagement.

De Open Data Center Alliance telt nu zeventig internationale bedrijven en organisaties als lid. De alliantie wordt onder meer gesteund door BMW, Lockheed en JP Morgan Chase. Over DHPA
De Dutch Hosting Provider Association (DHPA) streeft naar een verdere professionalisering van de hostingsector. Het platform wil het imago en de rentabiliteit van de sector verbeteren. Vooral het mkb-segment van de markt onderkent nog te weinig het strategische belang van hosting. Het gevolg is dat investeringen in serieuze hostinginfrastructuren achterblijven. Daarnaast wil het platform expertise en informatie uitwisselen, aanspreekpunt en spreekbuis zijn voor media, politiek en andere partijen, en een segmentatie in de hostingmarkt tot stand brengen op basis van inhoudelijke argumenten.

Tot de deelnemers van de DHPA behoren: BIT, Bluedome, Cyso Managed Hosting, Denit Hosting Solutions, Getronics, Glidepath, Intermax, Interoute, Leaseweb, IS Interned Services, Multrix, NXS, Parentix, PINS, Proserve, RDC, SaaSPlaza, Uniserver en WideXS/Ion-IP. De DHPA en haar doelstellingen worden gesteund door onder andere Cisco, Dell, IBM, Mazars, Microsoft, Novell, Sun Microsystems, F5 Networks en VMware. Meer informatie op www.dhpa.nl.