Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

T.a.v. de kunstredactie
Amsterdam, 5 november 2010

Derde nominatie voor Peter Tuinman

De wrange komedie Drang van Tryater is genomineerd voor de AVRO Toneel Publieksprijs. Regisseur Peter Tuinman won reeds twee keer eerder de Toneel Publieksprijs; in 2009 regisseerde hij de winnende productie Kopenhagen van het Nationale Toneel en in 2008 acteerde hij in de winnende productie De Goede Dood. Maar liefst vijfendertig producties dingen dit seizoen mee naar de felbegeerde prijs van het publiek. Via www.avrotoneelpublieksprijs.nl kan het publiek online zijn stem uitbrengen op de genomineerde voorstellingen en zo uitmaken wie dit seizoen de AVRO Toneel Publieksprijs in ontvangst neemt.

De AVRO Toneel Publieksprijs
Het publiek bepaalt wie de winnaar wordt van de AVRO Toneel Publieksprijs 2011. Via www.avrotoneelpublieksprijs.nl kan het publiek online stemmen op de genomineerde voorstellingen. Op speciale stemavonden (twee per voorstelling) in het land geeft het publiek de deelnemende voorstellingen een cijfer tussen de 1 en 10. Per voorstelling vinden twee stemavonden plaats. Waardeert het publiek een voorstelling met een 8,1 of hoger, dan is deze genomineerd. Na de nominatie volgt een tweede, online stemronde. De gemiddeld hoogst gewaardeerde voorstelling wint de AVRO Toneel Publieksprijs 2011. De winnaar ontvangt een geldprijs en een promotiemateriaalpakket. De uitreiking van de prijs vindt plaats tijdens het Gala van het Nederlands Theater zondag 11 september in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Over Drang
Juliette en Wouter zijn een kinderloos echtpaar van tegen de zestig dat zich met moeite staande houdt. Hij is een journalist die het contact heeft verloren met zijn tijd, zij is een fotografe die na een ernstige ziekte met schrik terugkijkt op haar leven. Op een dag staat een vriendin van vroeger op de stoep met haar bijna volwassen zoon Luut. Ze beweert dat Wouter de vader is en vraagt om zijn hulp: Luut heeft problemen, ze denkt dat hij een vaderfiguur nodig heeft. Er volgt een confrontatie waarbij leugens worden ontmaskerd en oude keuzes opnieuw tegen het licht worden gehouden. Drang begint waar het tv-programma Spoorloos ophoudt. Hoe gaan mensen met elkaar om als ze onverwachts bij elkaar worden gebracht? Credits: Tekst: Tjeerd Bischoff; vertaling: Marijke Geertsma; spel: Jan Arendz, Aly Bruinsma, Marijke Geertsma. Lourens van den Akker. Regie: Peter Tuinman.

----------