Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Online hulp bij behandeling ernstige dyslexie

In iedere schoolklas wel een kind met dyslexie

Den Haag, 5 november 2010 - Onderwijszorg Nederland maakt sinds 1 november gebruik vaan online opdrachten bij de behandeling van kinderen met ernstige dyslexie. Kinderen kunnen hiermee thuis en op school met dezelfde opdrachten oefenen als in de behandeling en zo hun lees-, schrijf- en taalvaardigheden sneller verbeteren. De online opdrachten zijn op het individuele kind afgestemd en volledig geïntegreerd in de reguliere behandeling. Binnen een jaar zullen 3.000 kinderen tussen 7 en 10 jaar met ernstige dyslexie profiteren van deze aanvulling op de bestaande behandeling. ONL heeft deze kindvriendelijke online omgeving op basis van het multimediale leerprogramma Clicker ontwikkeld, in samenwerking met Lexima, uitgever van educatieve software voor dyslexie. Clicker biedt een stimulerende leeromgeving die kinderen uitdaagt door interactie.

ONL is de eerste professionele behandelaar van kinderen met ernstige dyslexie die haar behandelmethode integreert met online oefeningen. De persoonlijke behandelaar van het kind zet de opdrachten wekelijks klaar in de ONL Online omgeving. Thuis of op school kunnen kinderen inloggen en de opdrachten maken. Ook ouders krijgen toegang tot de online omgeving om zo de vorderingen van hun kind te kunnen volgen. De opdrachten zijn interactief, kindvriendelijk en bevatten veel plaatjes waardoor kinderen ze met plezier uitvoeren.

Annemarie Kaptein, directeur van ONL: 'De opdrachten worden door onze dyslexie behandelaars klaargezet in de ONL Online Portal. Kinderen krijgen altijd hun eigen persoonlijke opdrachten die ze overal kunnen uitvoeren. Thuis bijvoorbeeld met hulp van hun vader of moeder en op school door de leerkracht. Dat draagt bij aan de effectiviteit van de behandeling.'

Een logopedist heeft de woorden en klanken ingesproken waardoor de kinderen de juiste uitspraak te horen krijgen. De behandeling werd al met ICT ondersteund, maar met het nieuwe online programma sluit alles nog beter op elkaar aan.

Annette Roetenberg, kinder- en jeugdpsycholoog bij Lexima en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de ONL Online omgeving zegt: 'Kinderen die met Clicker werken worden gemotiveerd door de veelzijdige multimediale mogelijkheden van het programma. Dat is belangrijk omdat het lees- en leerplezier van kinderen met dyslexie door hun faalervaringen vaak is afgenomen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de combinatie van klank en beeld elkaar versterken bij het leren lezen. Deze speciale Clicker versie voor ONL biedt een kindvriendelijke, stimulerende leeromgeving.'

Dyslexie

Dyslexie is een ernstige beperking bij het automatiseren van lezen en spellen. De handicap kan de schoolprestaties van kinderen ernstig belemmeren waardoor kinderen vaak onder hun niveau presteren. Vroegtijdige diagnose en behandeling is daarom van belang voor de ontwikkeling van het kind. Volgens cijfers van EDventure zit er in bijna elke schoolklas wel een kind met dyslexie. Sinds 1 januari 2009 is de financiering van diagnose en behandeling van ernstige dyslexie bij kinderen opgenomen in het particuliere basispakket van de zorgverzekering.

Over ONL

Onderwijszorg Nederland (ONL) is een coöperatie van 19 onderwijsadviesbureaus van EDventure, de branchevereniging van onderwijsadviesbureaus in Nederland. ONL biedt gespecialiseerde landelijke zorg bij diagnose en behandeling van (ernstige) dyslexie bij kinderen. ONL heeft gespecialiseerde orthopedagogen en psychologen in dienst die dagelijks intensief en geïntegreerd samenwerken met scholen, ouders, kinderen en zorgverzekeraars. In de dienstverlening van ONL staat het individuele kind centraal. Alle ONL leden dragen het Keurmerk Onderwijsadvies en zijn dus ISO gecertificeerd en Cedeo erkend. Voor meer informatie en adressen www.onderwijszorgnederland.nl.

Over Lexima

Lexima is een educatief uitgever die zich specialiseert in ICT oplossingen voor dyslexie. De computertoepassingen richten zich op het diagnosticeren, remediëren en behandelen van dyslexie en het compenseren van de beperkingen die voortvloeien uit deze leerstoornis. Voor meer informatie: www.lexima.nl.

Nadere informatie voor de pers (

Ingezonden persbericht