Ingezonden persbericht

Dekkingsgraad pensioenfondsen in oktober toegenomen Rente is opnieuw licht gestegen

Rotterdam, 5 november 2010 ­ De gemiddelde dekkingsgraad van de pensioenfondsen in Nederland is eind oktober met twee procentpunten gestegen ten opzichte van eind september. De dekkingsgraad van het gemiddelde Nederlandse pensioenfonds stond in de PensioenThermometer van Aon Hewitt (www.pensioenthermometer.nl) eind oktober op 100%.

De toename van de dekkingsgraad in de maand oktober is vrijwel geheel veroorzaakt door de stijging van de rente. De waardebeleggingen zijn ultimo oktober licht lager dan ultimo september.

De volatiliteit van de rente is weergegeven in de onderstaande grafiek. Hierin is de dagelijkse wijziging van de rente vertaald in de wijziging in de voorziening pensioenverplichting (VPV). Te zien is dat de rentetermijnstructuur (RTS) nog erg volatiel is waardoor ook de hoogte van de voorziening pensioenverplichtingen fors kan schommelen in één maand tijd.



Bovenstaande grafiek is in hoge resolutie beschikbaar door op de afbeelding te klikken.

Wijziging van de RTS in de maand oktober
De onderstaande grafiek toont de verandering van de rentetermijnstructuur in de maand oktober. De rode staafjes geven de verandering in de rente ten opzichte van de voorgaande maand weer. De verandering is op de rechteras weergegeven. De absolute hoogte van de rente (per looptijd) is op de linkeras weergegeven. De grafiek laat zien dat de rente de afgelopen maand licht gestegen is. Dat betekent een licht dalende pensioenverplichting. Ter illustratie is er tevens een voorbeeld uitkeringenreeks in de grafiek geprojecteerd.



Bovenstaande grafiek is in hoge resolutie beschikbaar door op de afbeelding te klikken.

Over Aon Hewitt
Aon Hewitt is wereldwijd marktleider op het gebied van human capital consulting en HR outsourcing. De organisatie werkt samen met klanten aan het oplossen van complexe vraagstukken op het gebied van employee benefits, talentmanagement en gerelateerde financiële uitdagingen. Aon Hewitt ontwerpt, implementeert, communiceert en beheert een breed scala aan oplossingen op het gebied van menselijk kapitaal, pensioenen, investment management, zorg, benefits en talentmanagement. Met meer dan 29.000 professionals in 90 landen doet Aon Hewitt haar best 'to make the world a better place to work' voor klanten en hun medewerkers. Voor meer informatie over Aon Hewitt: www.aonhewitt.com.

Over Aon
Aon Nederland, toonaangevend adviseur in risicomanagement, employee benefits en verzekeringen, draagt bij aan het realiseren van de ambities van zijn cliënten. In Nederland heeft Aon 12 vestigingen met 1.900 medewerkers. Het bedrijf maakt deel uit van Aon Corporation, Chicago, USA. Het wereldwijde Aon-netwerk omvat circa 500 kantoren in meer dan 120 landen en telt ruim 59.000 medewerkers. Hiermee is Aon een van de grotere financiële dienstverleners ter wereld. Aon Corporation is gespecialiseerd in financiële en verzekeringsdienstverlening en staat genoteerd aan de effectenbeurs van New York (NYSE:AON). Meer informatie: www.aon.nl.