Diabetes Zorgmonitor 2010: geboden diabeteszorg voldoet nog niet 05/11/2010 00:01

Diabetesvereniging Nederland

EMBARGO TOT VRIJDAG 5 NOVEMBER 2010, 00.01 UUR

Diabetesvereniging Nederland (DVN) viert vandaag haar 65e verjaardag en focust onophoudelijk op de zorg voor mensen met diabetes. DVN presenteert de resultaten van de Diabetes Zorgmonitor 2010 tijdens haar jubileumcongres. Uit dit onderzoek blijkt dat de ervaren diabeteszorg nog niet voldoet aan de Zorgstandaard die is vastgelegd voor alle diabeteszorgverleners.

De Diabeteszorgmonitor onderzocht de verschillen in de ervaren diabeteszorg onder ruim 5000 mensen met diabetes typen 1 en 2. Uit de resultaten van de Diabetes Zorgmonitor 2010 blijkt:

- Ongeveer 60% van de 5.468 respondenten heeft nog steeds geen zorgplan;
- Onderzoek naar complicaties is bij 25,3% van de deelnemers niet gedaan;
- Bij 24,6% van de respondenten krijgt geen toelichting waarom een controle nooit wordt uitgevoerd;
- Eén op de vier respondenten die meer vragen heeft over geldproblemen weet niet waar hij of zij terecht kan;
- Een op de vier respondenten die meer vragen heeft over seksueel functioneren weet niet waar hij terecht kan
- De Diabetes Zorgwijzer, handleiding bij kennis over persoonlijke diabeteszorg, is bij ongeveer de helft van de mensen nog onbekend.

Twee positieve resultaten:

- Bloedonderzoek en het onderzoek naar de ogen en nieren wordt in bijna alle gevallen in ieder geval jaarlijks of vaker gedaan;
- Respondenten zijn goed op de hoogte van de persoonlijke streefwaarden en hebben een goede algemene kennis; zij weten bijvoorbeeld goed hoe vaak en door wie ze gecontroleerd moeten worden.

Consequenties niet-naleven Zorgstandaard
De verleende zorg haalt niet het niveau dat de koepels van zorgverleners en patiënten hebben afgesproken in de Zorgstandaarden voor diabetes. Het tekort aan inzicht van de patiënt en het lage zorgniveau van de zorgverlener leiden tot onnodige zorgkosten, meer complicaties en mindere kwaliteit van leven.

Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat er verschillende categorieën patiënten zijn met elk hun eigen vaardigheden op het gebied van zelfregie. Bovengenoemde blijkt samen te hangen met de ervaren gezondheid en de vaardigheid in het omgaan met diabetes. Op basis hiervan zijn vier segmenten te onderscheiden, oplopend in mate van zelfregie.
- Categorie 1: Minimale zelfregie, met een slechte ervaren gezondheid en beperkte vaardigheid in het omgaan met diabetes. Deze mensen ervaren ernstige beperkingen als gevolg van zeer waarschijnlijk meerdere aandoeningen naast diabetes. De mensen in dit segment hebben tegelijkertijd weinig controle op hun leven met diabetes en zien zich beperkt in staat om problemen op te lossen.
- Categorie 2: Enige zelfregie met een goede ervaren gezondheid maar beperkt vaardig in het omgaan met diabetes.
- Categorie 3: Veel zelfregie, door een slechte ervaren gezondheid heeft deze groep veel vaardigheden opgedaan om te kunnen omgaan met diabetes.
- Categorie 4: Maximale zelfregie, de groep mensen met een goede ervaren gezondheid die tevens zeer vaardig zijn in het omgaan met de chronische aandoening.

Maarten Ploeg, directeur van DVN: 'Diabetes is helaas niet te genezen, maar wel goed onder controle te houden indien de patiënt zijn leefwijze aanpast en de juiste medicatie gebruikt. De zorgverlener moet die leefwijze uitleggen en ondersteunen, zodat de patiënt zich niet alleen voelt staan. Het luistert nauw: deze vier patiëntencategorieën dienen alle op hun eigen wijze te worden aangesproken. Daarop kan de patiënt op zijn beurt weer de regie nemen over de eigen gezondheid door de leefwijze aan te passen. Dit is de enige manier waarop iemand duurzaam de controle over het dagelijks leven met diabetes kan nemen en de kans op complicaties kan verkleinen.'

De resultaten zijn van groot belang voor de achterban van de jubilerende patiëntenorganisatie en voor iedereen met diabetes in Nederland. DVN zal met de resultaten in de hand blijven opkomen voor verbetering van de zorg, zoals bij onderhandelingen over de inrichting van zorg op regionaal en lokaal niveau. Hiertoe leidde DVN speciaal Adviseurs Zorgkwaliteit van DVN op.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.dvn.nl