Anandaconcert vrijdagavond 5 november 2010 Haarlem


GIBRAN - Liederencyclus Hans Kunneman gebaseerd op De Profeet van Kahlil Gibran

HAARLEM, 20100701 -- Samen met de lokale bibliotheek organiseert Ananda Nieuwetijdswinkel dit najaar een uniek concert in Haarlem. Op vrijdagavond 5 november voert het Hans Kunneman Kwartet in de Groenmarktkerk GIBRAN uit, een prachtige liederencyclus gebaseerd op het wereldberoemde mystiek-spirituele verzenboek De Profeet van dichter, filosoof en schilder Kahlil Gibran. Kaarten voor dit evenement zijn verkrijgbaar bij Ananda, Gierstraat 8 in Haarlem. Meer informatie vindt u op www.ananda.nl (onder het kopje Concerten)

In De Profeet wacht de heilige Al Moustafa in Orphalese op zijn schip dat hem weg zal voeren naar zijn `moederland'. Hiertoe aangespoord door de zieneres Almitra, beantwoordt de wijze profeet nog één keer vragen van het volk, dat is toegestroomd om hem vaarwel te zeggen.

Persoonlijke bijbel

Talloze mensen over de hele wereld beschouwen De Profeet (dat voor het eerst verscheen in 1923 en sindsdien ontelbare malen is herdrukt in alle talen van de wereld) als hun persoonlijke, niet-dogmatische "bijbel". Een tekst waaraan vreugdevolle of troostende verzen te ontlenen zijn voor alle grote gebeurtenissen uit een mensenleven, van geboorte tot dood.

Kahlil Gibran was een Libanese christen, die aan het begin van de twintigste eeuw met zijn familie naar de Verenigde staten emigreerde. Wellicht heeft hij in de intrigerende vermenging van culturen waarin hij zelf opgroeide - de Arabische, de christelijke en de modern-westerse - de inspiratie gevonden voor de universele filosofie die hij uitdraagt via zijn `Profeet' .

Liederencyclus

In De Profeet komen eenentwintig onderwerpen aan bod. Daarvan koos de Haarlemse componist Hans Kunneman er twaalf uit, die hij vervolgens verwerkte tot een liederencyclus voor sopraan (Liesbeth Houdijk), viool (Maaike Aarts), gitaar (Hans Kunneman zelf) en verteller (Thomas Strengers). In de muziek zijn verschillende stijlen met elkaar versmolten tot een geheel eigen klankidioom met een heldere, poëtische zeggingskracht die naadloos aansluit op de teksten van Gibran.

www.box.net/shared/96qtri2iex

Gibran's eigenzinnige spirituele vermenging van christelijke en oosterse denkbeelden heeft Hans Kunneman geïnspireerd: `We leven in een maatschappij, waarin een sterke ontkerkelijking heeft plaats gevonden. Naast mensen die het bestaan van God radicaal afwijzen, zijn er ook veel mensen die zich
- net als ik - uitgedaagd voelen om zelfstandig een weg te zoeken. Een weg waarin wel plaats is voor spiritualiteit. Voor deze mensen kunnen de teksten van Gibran een rijke bron zijn'.

Concert om niet te missen

De inspiratie die toch al zo sterk uitgaat van Gibran's teksten komt nog eens extra tot haar recht dankzij de knappe muzikale bewerking van Hans Kunneman, het vakmanschap van de muzikanten en de sfeervolle ambiance van de Groenmarktkerk. Kortom: een concert om niet te missen!

Datum: Vrijdag 5 november 2010
Locatie: Groenmarktkerk, Nieuwe Groenmarkt 12
2011 TW Haarlem
Tijd: 20.00 tot circa 21.15 uur
(deur open vanaf 17.30 uur, geen pauze)
Toegangsprijs (voorverkoop): ¤ 10,-

Kaarten voor het concert zijn verkrijgbaar bij Ananda, Gierstraat 8, Haarlem, of via www.ananda.nl

Mochten er kaarten over zijn, dan zijn deze aan de zaal te koop voor 12,50 euro.

De CD Gibran van Hans Kunneman is (nu al) verkrijgbaar bij Ananda:
GIBRAN - 12 LIEDEREN
Hans Kunneman
Prijs ¤ 14.95

www.box.net/shared/le45slfbih

Ook zijn bij Ananda diverse uitvoeringen van De Profeet aanwezig: van pocket tot rijke, geïllustreerde editie en luisterboekversie. In de winkel is daarnaast ander werk van Gibran verkrijgbaar.

Meer over de voorstelling en compositie van Hans Kunneman: www.gibran.nl