Ingezonden persbericht


5 november 2010

Stem mee voor de Jaarprijs Voedingscentrum 2010

Vanaf vrijdag 5 november kan het publiek meestemmen voor de Jaarprijs Voedingscentrum. Via de website www.voedingscentrum.nl kan iedereen kiezen uit de door de jury genomineerde kandidaten. De vier genomineerden mogen op de site van het Voedingscentrum hun product aanprijzen bij het Nederlandse publiek. Stemmen kan van 5 november tot en met 12 november.

De publieksstem en de jury bepalen samen wie de winnaar wordt. De winnaar is het beste nieuwe product of initiatief dat bijdraagt aan een gezonder eetpatroon van Nederlanders. Het mag het beeldmerk Jaarprijs Voedingscentrum 2010 dragen. De winnaar wordt op 16 november als afsluiter van het Jubileumcongres van het Voedingscentrum in Rotterdam bekend gemaakt.

Dit zijn de 4 genomineerden:

Extra mager vlees - Albert Heijn
Deze unieke en nieuwe vleessoorten bestaan voor 30% uit plantaardige ingrediënten, waardoor er 30% minder vet in voorkomt in vergelijking met ander mager vlees. De producten bevatten daardoor ook veel minder verzadigd of 'verkeerd' vet. Dat is een grote verbetering in de top 10 van de meest gegeten vleesproducten. Extra mager vlees is te koop als hamburger, rundervink, rundersaucijs en roerbakgehakt.

Groenten en peulvruchten met 0% toegevoegd zout - HAK B.V. Aan deze groenten en peulvruchten is geen zout toegevoegd. Dat is bijzonder, want in veel industrieel bereide producten zit veel zout, waardoor consumenten al snel te veel zout binnenkrijgen. Door deze producten kunnen consumenten zelf kiezen of ze wel of geen zout toevoegen. Verder vallen deze groenteconserven in de categorie 'voorkeursproducten' en dragen ze bij aan de stimulering van de groenteconsumptie.

Kips' Dora Magere Boterhamworst - Zwanenberg Food Group Kips' Dora magere boterhamworst bevat 40% minder vet dan reguliere boterhamworst. De Zwanenberg Food Group ontving in 2007 een aanmoediging voor de producten uit de Bob de Bouwer Range. De jury adviseerde de producten gezonder te maken en dat is gelukt. Bovendien heeft Kips' Dora Magere Boterhamworst een potentieel groot bereik als een van de meest gegeten soort vleeswaar.

Lassie Toverrijst Extra - Grupo SOS Nederland B.V. Nederlanders eten over het algemeen te weinig vezelrijke producten. Deze toverrijst met extra vezels ziet eruit als witte snelkookrijst, het smaakt naar witte snelkookrijst en ook de bereidingswijze is hetzelfde. Er zitten zelfs meer vezels in dan in zilvervliesrijst. Een portie Toverrijst Extra bevat 23% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vezels. Zo wordt de gezonde keuze, de makkelijke keuze.

Voedingscentrum - eerlijk over eten

Gezond, lekker en bewust eten is belangrijk in onze samenleving. Elke Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij een onafhankelijke organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland. Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over gezonde en veilige voeding en voedselkwaliteit.

Noot voor redacties



Ingezonden persbericht