Ingezonden persbericht


Nederlandse Staatsloterij schaft unieke 1/5e loten af

Den Haag, 5 november 2010 - Met ingang van de trekking op 10 januari 2011 schaft de Nederlandse Staatsloterij het unieke 1/5e lot af. De reden voor deze wijziging in het spelsysteem is dat er onder consumenten onduidelijkheid bestond over dit 1/5e unieke lot. Dit betekent dat alle vijf de delen van een lotnummer kunnen worden verkocht. Vanaf 2011 zijn er dus vijf 1/5e loten met hetzelfde lotnummer.

Voor de spelers die loten kopen in de losse verkoop verandert er niets. Alle automatische spelers zijn op 4 november jongstleden per brief geïnformeerd over deze spelwijziging. Zij krijgen andere lotnummers toegewezen, tenzij ze aangeven hun vaste lotnummer te willen behouden.

Met ingang van de trekking van 10 januari 2011 is het dus mogelijk dat er vijf winnaars van de Jackpot zijn. Deze situatie doet zich voor wanneer alle vijf de delen van het winnende lotnummer zijn verkocht.

In augustus 2009 viel de record Jackpot (totale inleg 27,5 miljoen euro) op een 1/5e lot. De uitslag van de trekking leidde tot onduidelijkheid en vragen onder consumenten en klachten bij de Reclame Code Commissie. Daarover zijn Kamervragen gesteld. De toenmalige minister van Justitie heeft de Nederlandse Staatsloterij gevraagd naar een oplossing. De Nederlandse Staatsloterij heeft besloten af te stappen van de unieke nummering van de 1/5e deelloten.

Voor de trekking van 10 november en 10 december 2010 worden er nog wel unieke 1/5e loten verkocht. In 2010 kan het dus nog voorkomen dat 1/5e deel van het winnende bedrag uitgekeerd wordt, omdat de prijs valt op een 1/5e lot.

Noot voor redacties

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht