Ingezonden persbericht


Programma overzicht november 2010
theater de tobbe

november 2010

vrij. 5 nov.: muziektheater: Fantasten met 'Onderhuids' aanvang: 20.30 uur; toegang: E 13,00 / met korting E 11,50 Vier vrouwen, één dag, een grote stad, een bank, vier vrouwen op zoek naar contact, diverse pogingen, reëel, virtueel, irreëel. Wat is waar? Hoe ver ga je? En tegen welke prijs? 'Onderhuids' is een fysieke muziektheater voorstelling. Theatergezelschap Fantasten bestaat uit de jonge theatermakers Marle Brouwer en Bart Rijnink, regisseur Titus Tiel Groenestege en choreografe Annabelle Lopez Ochoa. Eerder maakten zij de voorstelling 'Fantasten 1', die lovend werd ontvangen. Hun tweede voorstelling 'Roze Kater' stond op de Parade en Lowlands. De Volkskrant schreef: 'Fantasten brengen verbeelding weer een beetje aan de macht. De muziek sprankelt, de teksten zijn kort, grimmig en komen als een sneeuwstorm in juli op je af.' Kortom: het is vrolijk en fysiek muziektheater!

za. 6 nov.: cabaret: Gino Sancti met 'V.I.P.'
aanvang: 20.30 uur; toegang: E 13,00 / met korting E 11,50 Het is eenzaam aan de top. Na vier avondvullende comedyvoltreffers, de Wim Sonneveldprijs (2002) én de hoogste stek op Humorologie datzelfde jaar, weet niemand dat beter dan Gino Sancti. Gratis en voor niks geven Han en Frank alle geheimen van hun succes prijs aan hun fans. 'V.I.P.' is daarom één lange, meedogenloze drilloefening met slechts één doel: de top bereiken in het leven! Bloed, zweet en tranen zet het duo voor u om in macht, respect en aanzien. Sterven als een held of leven als een legende blijkt al gauw het hartverscheurende dilemma om de rit bergaf te vermijden. Zullen Han en Frank uit deze impasse geraken en Gino Sancti alsnog kunnen vereeuwigen? Of is de split nabij? Een comedyvoorstelling mét hoge inzet en mogelijks rampzalige gevolgen dus.

zo. 7 nov.: jeugdvoorstelling: 'Nicolaas Kikker en de Prinses van Canada' door Siert van den Berg (poppentheater 4+) aanvang: 14.00 uur; toegang: E 5,50 (kinderen) / E 7,50 (volwassenen) Zover ben ik nog nooit de rivier op geweest, zegt Nicolaas Kikker. Hoe is het uitzicht hier? Net wat ik dacht: een schitterende plek om te overnachten. Na nog een paar flinke sprongen, in de hoogte en in de breedte, komt hij met een elegante boog op de boot terecht. Hoogste tijd voor een hapje eten, een slokje drinken en een frivool lied. Vanaf de wal heeft Samuel Rat het allemaal gezien. Die kikker ken ik niet, denkt hij, die is niet van hier. Kikkers zijn niet te vertrouwen, maar wat een prachtige muziek maakt dat beest. Hij gaat snel zijn vrienden halen: Julia Muis en Johannes Mol. Oh wat een romantisch schip! Julia denkt gelijk aan picknicken. Soep met broodjes op het water! De ondergaande zon! Lange reizen over verre wateren! Vraag eens aan de kikker of we mee mogen varen, Samuel?

di. 9 nov.: lunchconcert: Ensemble Quintette

harp, fluit, altviool, viool, cello
aanvang : 12.30 uur; toegang: E 3,00 (inclusief koffie/thee)

Het Ensemble Quintette is ontstaan in 2007 en wordt gevormd door Jaike Bakker, harp, Rieneke Brink, fluit, Adriaan Breunis, altviool, Benjamin Chavrier , viool en Mariëlle Rijkaart, cello. Allen zijn (oud-) student van het Rotterdams Conservatorium. Jaike neemt daarnaast sinds 2009 deel aan de Académie du Grand Nancy en volgt sindsdien lessen bij de befaamde Franse harpiste Germaine Lorenzini. Rieneke was in 2008 meervoudig prijswinnaar bij het Benelux fluitconcours en speelt ook in het Ricciotti Ensemble. Adriaan is aanvoerder altviool in dit Ensemble en maakt ook deel uit van het Quartet Quinetique. Benjamin is o.m. concertmeester bij het Orchestre de Chambre de Montpellier. Mariëlle maakte lang deel uit van het Isis-kwartet en vormt sinds 2009 een duo met pianist Luis Fabiano Rabello.

di. 9 nov.: Cinemaplus+: 'Becoming Jane'- Julien Jarrold Met o.a. Anne Hathaway en James McAvoy
aanvang: 20.00 uur; toegang: E 10,00 / met korting E 8,50 Jane Austen (Anne Hathaway) is een populaire schrijfster. Net als veel vrouwen in de 19e eeuw heeft zij het probleem dat zij niet over voldoende middelen beschikt en zich via een huwelijk financieel veilig moet stellen. Jane's ouders maken zich daarom zorgen. Jane geeft de voorkeur aan schrijven. Haar boeken zijn sterk romantisch van aard. De liefde voor de literatuur gaat bij haar boven die van een huwelijk met geld maar zonder romantiek. Jane's hand wordt gevraagd door Mr.Wisley, een toekomstig erfgenaam van een groot fortuin. Jane is echter niet verliefd op deze zeer timide, onhandige, wat klunzige man en wijst hem vriendelijk af. Jane wordt een bekende schrijfster door haar roman 'Pride and Prejudice'. Zij blijft de rest van haar korte leven ongehuwd, maar is financieel onafhankelijk.

do. 11 nov.: cabaret: Micha Wertheim met 'Micha Wertheim voor de Zoveelste Keer' aanvang: 20.30 uur; toegang: E 13,00 / met korting E 11,50 Micha Wertheim maakt het niemand makkelijk, dus ook zich zelf niet. Balanceren op het randje en zoek naar de grens van wat nog leuk is en wat net niet. Om zijn kronkelende verhalen kan je lachen, maar als het alleen gaat jeuken is hij ook tevreden. Wat je niet snapt is namelijk spannend en dus interessant. Wertheim is een gevoelige observator, een gewiekste manipulator, een geestig provocateur die zijn publiek alle hoeken van de zaal laat zien. Grappen maken mag over alles, zolang als het maar goede grappen zijn. In 'Micha Wertheim voor de Zoveelste Keer' gaat het over alles dat u al lang wist, had moeten weten of al weer vergeten was. Want alleen uit herhaling komt de vernieuwing voort. Micha Wertheim: hard, soms ontroerend, maar altijd onweerstaanbaar grappig.

za. 13 nov.: cabaret: Ronald Snijders met 'Verkeerde Benen' aanvang: 20.30 uur; toegang: E 13,00 / met korting E 11,50 Ronald Snijders voegt met 'Verkeerde Benen' een nieuw genre aan de theaterwereld toe, het best te omschrijven als een absurdistische voorleesperformance. Een performance die het midden houdt tussen associatieve achtbaanpoëzie, gestoorde televisietaal en psychedelisch proza. Ronald Snijders neemt zijn toehoorders mee op een krankzinnige trip door zijn hoofd. Geen vast uitgestippelde rondleiding maar een van de hak op de tak springende ervaring, waarbij de meest bizarre beelden in moordend tempo voorbij trekken. Hilarisch, uniek en onmisbaar. Voor wie nooit meer een motbui wil zien zonder aan duizenden slecht dichtgedraaide kraantjes te denken. Ronald Snijders is onder meer bekend als presentator van het VPRO televisieprogramma 'De Staat van Verwarring'.

zo. 14 nov.: jeugdvoorstelling: Spruitje speelt 'Hoe ruikt de zon' (muzikale fabel 6+) aanvang: 14.00 uur; toegang: E 5,50 (kinderen) / E 7,50 (volwassenen) Hoe zou het zijn om vleugels te hebben en om te kunnen vliegen? De kleine huismier Mona Minim kan bijna nergens anders aan denken. En vandaag mag ze voor 't eerst naar buiten om de zon te zien! Maar Mona Minim valt door een gat in de trap en komt terecht in de wereld van de tuinmieren. Ze sluit vriendschap met Barbara en Oom Casimir. Samen lachen ze heel wat af! Op een dag gebeurt er iets vreselijks met Barbara. En alleen Mona Minim kan haar redden. Ze ontdekt dat je nooit te klein bent om dapper te zijn.... "Hoe ruikt de zon?" is muziektheater voor kinderen vanaf 5 jaar en gaat over de grote avonturen van de kleine huismier Mona Minim. Gespeeld door Niki Romijn en Chris Grem. Humor, ontroering en spannende momenten wisselen elkaar spelenderwijs af in dit moderne sprookje.

vrij.19 nov.: wereldmuziek: Ensemble Düvö: Hongaarse zang en dans-muziek aanvang: 20.30 uur; toegang: E 16,00 / met korting E 14,50 Al vele jaren spelen de rasechte musici van het veelzijdige Ensemble Düvö uit de Hongaarse stad Salgótarján de muziek uit hun regio Palóc. Hun doel is de traditionele volksmuziek van de regio zo authentiek mogelijk weer te geven, compleet met zang en oorspronkelijke muziekinstrumenten als de doedelzak, de cimbaal, de kontra, de kobza en de gardon. Inmiddels heeft het repertoire zich uitgebreid met volksmuziek uit de Hongaarssprekende wereld in het Karpatenbekken: van Servië tot Slowakije, van Kroatië tot Roemenië. Muziek die allang verdwenen is en alleen nog voortleeft op de grijsgedraaide oude opnamen, wordt dankzij Düvö weer springlevend. Het enthousiasme en de passie waarmee Düvö deze muziek brengt is zo intens dat het je onder de huid kruipt.

za. 20 nov.: cabaret: Rob Urgert en Kees van Amstel met 'Hoe Word Ik Gelukkiger Dan Mijn Buurman.' aanvang: 20.30 uur; toegang: E 15,00 / met korting E 13,50 'Hoe Word Ik Gelukkiger Dan Mijn Buurman Zonder Dat Het Veel Kost' Je slikt pillen. Je mediteert. Je rent van dokter naar therapeut. Van psycholoog naar plastisch chirurg. Hoeveel peperdure cursussen, trommeltherapieën op de Drentse hei en verdachte friemelsessies door een vreemd ruikende goeroe heb je al wel niet geprobeerd? Zonder succes. Dan heb je weer een dip. Dan beleef je weer een dieptepunt. En het is allemaal hun schuld. Het zijn allemaal hufters. Wanhoop niet langer. Er is nu een Spoedcursus Gelukkig Worden! Rob Urgert en Kees van Amstel brengen je in een avond aan de poorten van het paradijs. Ze hebben de antwoorden. Ze trekken je uit de blubber. Ze houden je een spiegel voor. Want je moet kunnen lachen om jezelf en vooral ook om anderen.

zo. 21 nov.: klassiek op de zondagmiddag: The Hague String Trio aanvang: 14.00 uur; toegang: E 17,50/ tot 10 jaar gratis/ tot 18 jaar E10,00 In 2006 richtten 3 jonge musici The Hague String Trio op. Den Haag is de stad waarmee alle drie de leden een muzikale binding hebben en waar zij zich alle drie, ondanks hun uiteenlopende achtergronden, na jaren van studie en werk in landen over de hele wereld hebben gevestigd. Hun voorliefde voor kamermuziek en het omvangrijke repertoire voor strijktrio heeft de drie dames bij elkaar gebracht. Zij werpen zich niet alleen op de vertolking van beroemde trio's van componisten als Mozart, Beethoven of Martinu, maar ook de verborgen, minder bekende stukken van bijvoorbeeld Krasa of Klein worden met veel enthousiasme door The Hague String Trio gespeeld. Met dit repertoire heeft het trio in zijn korte bestaan reeds een groot aantal memorabele optredens gehad in grote en kleine zalen in binnen- en buitenland. De musici streven ernaar met hun liefde voor muziek het publiek een onvergetelijke middag te bezorgen.

di. 23 nov.: lunchconcert: The North Sea Ensemble

viool, cello, fluit, piano
aanvang : 12.30 uur; toegang: E 3,00 (inclusief koffie/thee) The North Sea Ensemble bestaat uit Colette Overdijk, viool, Fernando Santiago Garcia, cello, Anna Puigdemasa Acebron, fluit en Alessandro Soccorsi, piano. Zij studeren thans aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Colette studeert bij Ilona Sie Dhian Ko. Kamermuziek is haar grote passie. Zij nam o.m. deel aan het Orlando Festival. Fernando studeert bij Lucia Swarts en Dmitri Ferschtman. Op 15-jarige leeftijd debuteerde hij als solist in Vivaldi's Celloconcert in G klein. Anna studeerde aan het conservatorium in Lleida (Spanje). Zij won als solist de 1e prijs in de Catedra International Alfonso VIII Competitie. Alessandro studeerde aan het conservatorium in L'Aquila (Italië). Nu studeert hij bij Naum Graubert. Hij was begeleider bij diverse masterclasses voor fluit.

do. 25 nov.: cabaret: Sjaak Bral met 'Vaarwel 2010' (try-out) aanvang: 20.30 uur; toegang: E 15,00 / met korting E 13,50 2010. Zo'n raar, wanhopig jaar. Domheid regeert. Het beeld is voller geworden, maar de koppen leger. We maken fout op fout. Geeft niet. Op je bek gaan is ook vooruitgang. Ik fileer het jaar 2010 met veel plezier en precisie. Ik dien het op met een kruidige, Haagse saus. Zie het publiek smullen. Pas later zullen ze bemerken dat er nog wat gemene graten in zitten. Even slikken en weer doorgaan! Vaarwel 2010 is de 13e oudejaarsconference van Sjaak Bral. Zoals bijna elk jaar staat Sjaak met een van de eerste try-outs van zijn nieuwe theatershows in Theater de Tobbe. Zo ook dit jaar, maar nu voor het eerst met zijn oudejaarsconference. De regie is van Fred Delfgaauw en hij wordt muzikaal begeleid door Rob Sprinkhuizen (drums), Rik Fennis (gitaar) en Jo Didderen (bas).

za. 27 nov.: cabaret: Niet Schieten! met 'Mannen zijn Zeikwijven' aanvang: 20.30 uur; toegang: E 15,00 / met korting E 13,50 De concentratie testosteron in de man-van-nu is tot een bedenkelijk niveau gedaald. Hij staat met een schort om kant-en-klare vleesvervangers te braden. Hij gaat gewillig op koopzondag 'sierkussens voelen' bij de Ikea. Plassen doet hij zittend. En hij wacht met klaarkomen tot dat zij zegt dat het mag. Mannen zijn zeikwijven geworden. Vertwijfeld en verloren schiet de moderne man naar de metro-man, de macho, de wacho, de oerman, de emo-man, de no-nonsense man maar kan de onbevredigbare moderne totaalvrouw niet meer aan zich binden. Niet Schieten! gaat voorop in de zoektocht naar nieuwe mannelijkheid. Daarbij schuwen zij het niet om diep in zichzelf te graven. Hierbij is de kans groot dat zij met hun eigen vrouwelijke kant worden geconfronteerd.

zo. 28 nov.: jeugdvoorstelling: 'Het pakjes raadsel' door Kijk haar nou. (toneel 4+) aanvang: 14.00 uur; toegang: E 5,50 (kinderen) / E 7,50 (volwassenen) Sint Nicolaas en Zwarte Piet zijn weer in het land. Overal worden de schoentjes weer neergezet. Ook Anne zet haar schoen. Maar als ze de volgende ochtend gaat kijken wat zij heeft gekregen, vindt ze een baksteen in haar schoen. Dit is beslist geen cadeau van Sint Nicolaas en samen met haar vader besluit ze om een brief te schrijven aan Zwarte Piet. Zwarte Piet heeft al eerder brieven gekregen over verdwenen pakjes en bakstenen in schoenen. Maar hij staat voor een raadsel: Waar zijn de cadeautjes gebleven en wat hebben die bakstenen te betekenen? Het heerlijk avondje komt snel naderbij, maar Zwarte Piet heeft geen idee waar hij moet beginnen. Zal het hem lukken om op tijd het raadsel op te lossen? Of blijven de kinderschoentjes dit jaar leeg..