Ingezonden persbericht


Vrijdag 5 november, 21.30 uur

De Spot, Beddewijkstraat 15, Middelburg

Entree: 15 euro / 12 euro

De Kift

Support: Crappy Dog

Het literaire punk-jazz-collectief De Kift uit Koog aan de Zaan bestaat 20 jaar en grossiert nog immer in volstrekt eigengereide producties, waarbij ook Zeeland bij hoge uitzondering aangedaan wordt, een buitenkans dus.

Ter ere van het jubileum is een speciaal vinylsingleproject opgestart, samen met bevriende en niet de minste bands als Franz Ferdinand, Calexico en Zita Swoon.

Als vanouds heeft De Kift het patent op potten- en pannenmuziek, vermengd met fanfaretoeters en hakgitaren, een bonte mengelmoes van eet- en drinkliederen, horlepijp en pogo.

En zelfs de bezetting heeft de tand des tijds doorstaan:

Ferry Heyne (compositie/zang/trombone/trompet/gitaar), Jan Heijne en Han Hulscher (trompet), Patrick Votrian (trombone/tuba), Mathijs Houwink (bas), Wim ter Weele (drums), Pim Heijne (gitaar), Marco Heijne (zang).

Alive and kicking, de Kift in de Spot.

Zondag 7 november, 15.30 uur

Zeeuwse Concertzaal, Verwerijstraat 14, Middelburg

Entree: 15 euro / 12 euro

Rozaneh en Monajat Yulchieva

Vrouwelijke soefi-muziek uit Iran en Oezbekistan

Gewijde muziek door louter vrouwen, even kunstzinnig als extatisch, uit de "heartlands" van Azië., zomaar op een zondag in Middelburg. Tevens een dubbelconcert.

Om te beginnen is daar Monajat Yulchieva uit Oezbekistan, wiens zangkunst in het teken staat van het soefisme, waarin muziek en poëzie doordesemd zijn met het verlangen naar het goddelijke. De in Tasjkent geboren Yulchieva heeft inmiddels wereldfaam verworven voor haar intense vertolkingen van de traditionele Oezbeekse maqam, waarin Turkse, Arabische en Perzische invloeden samenkomen.

Perzische invloeden zijn uiteraard in hoge mate aanwezig bij het uit Iran afkomstige Rozaneh, een vocaal ensemble, bestaande uit zes vrouwen, dat zich op briljante wijze toelegt op het mystiek-klassieke soefi-repertoire. Bezwerende stemmen en pulserende ritmes op diverse authentieke instrumenten, dit alles met een enorm krachtige impact.

Zondag 14 november, 15.30 uur

Zeeuwse Concertzaal, Verwerijstraat 14, Middelburg

Entree: 15 euro / 12 euro

Narratio Quartet

met late strijkkwartetten van Beethoven

Het Narratio Kwartet maakte een jaar geleden grote indruk, meer dan voldoende reden hen terug te vragen, en legt zich voornamelijk toe op de monumentale en bijna modernistische late strijkkwartetten van Beethoven.

Op 14 november zijn dat de opusnummers 131 en 132.

Afsluitend een citaat uit de uiterst lovende recensie van Jeanette Vergouwen in de PZC vorig jaar: 'De late strijkkwartetten zijn absolute meesterwerken, vaak grillig met een afwisseling van stugge, stevige akkoorden, grommende begeleidingen, serene passages en lyrische melodielijnen....Fantastisch was dat alles heel transparant bleef. Een geweldig concert, gewoon subliem.Â’

Bezetting:Johannes Leertouwer en Anneke van Haaften (viool), Sirkka Liisa Kaakinen-Pilch (altviool) en Viola de Hoog (cello)