Ingezonden persbericht


Melting-pot van jazz, metal en wereldmuziek in Podium Asteriks

Podium Asteriks zoekt op vrijdag 5 november driedubbeldwars het avontuur. Met optredens van maar liefst drie grootheden staat een breed scala aan experiment geprogrammeerd in voormalige gevangenis De Blokhuispoort in Leeuwarden: het Noorse duo Monolithic, het heruitgevonden The Ex en jazzsaxofonist Ab Baars. De aanvang is 20 uur, de entree 5 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar in de voorverkoop bij King Kong Records, Voorstreek 11, Leeuwarden.

Monolithic is het levende bewijs dat een duo net zo laag, gruizig en intens kan klinken als een volledige metalband. Het Noorse tweetal bestaat uit de gitarist van Jaga Jazzist en de drummer van Motorpsycho. Samen veroorzaken ze een experimentele, zware metalexplosie vol complexe ritmes en gitaareffecten. 'Barbaars maar uiterst fascinerend!' was het oordeel na de succesvolle show op Eurosonic 2010. Gitarist Stian Westerhus heeft bovendien de Britse BBC Award for Innovation in Jazz in de kast staan. Een buitenkans om live mee te maken!

The Ex bestaat sinds 1979 en heeft zich in 25 jaar gevormd tot een melting-pot van muziekstijlen, waaronder noise, rock, jazz en wereldmuziek. Deze zijn samen verweven tot een unieke sound die de band zelf 'Ex-music' noemt. Met hun intense en ritmische nummers tourden ze al van Europa tot Afrika en Noord-Amerika. En na meer dan twintig albums en 1371 concerten sinds het allereerste begin, speelt deze band nog 'altijd alsof de doorbraak op de drempel staat, zo razend en enthousiast', aldus Jacob Haagsma in de Leeuwarder Courant.

Bij uitzondering geen lokaal talent als voorprogramma deze avond, maar een jazzlegende van Nederlandse bodem. 'Saxofonist Ab Baars belichaamt het beste van wat de Nederlandse geïmproviseerde muziek te bieden heeft', aldus de Volkskrant. De saxofonist, die ook clarinet en shakuhachi (een Japanse fluit) speelt, is bekend van het Ab Baars trio, Duo Baars-Henneman en het ICP-orkest. De muziek van deze fenomenale muzikant is catchy, obstinaat, kleurrijk en aantrekkelijk.

Wie: Monolithic, The Ex, Ab Baars

Wat: Podium Asteriks

Waar: Blokhuispoort, Blokhuisplein 40, 8911 LJ, Leeuwarden

Wanneer: Vrijdag 5 november, 20.00 uur

Entree: 5 euro (voorverkoop bij King Kong Records, Voorstreek 11 Leeuwarden)