Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

'A toast to Álvaro Siza' in New Orleans op 5 november

Voor architectuurliefhebbers is er aan de vooravond van de officiële opening van het vernieuwde LantarenVenster en woontoren New Orleans een uniek programma over en in aanwezigheid van Álvaro Siza, architect van dit unieke gebouw op de Wilhelminapier te Rotterdam.

'A toast to Álvaro Siza' vindt plaats in LantarenVenster op vrijdag 5 november van 17.00 tot 20.00 uur. Speciaal voor deze gelegenheid is een programma samengesteld met de Grote Siza Quiz, een korte film over het werk en de visie van Álvaro Siza en een live interview met de architect zelf over zijn ervaringen met bouwprojecten in Nederland. Vanaf 19.00 uur is er een borrel en zijn er rondleidingen met gids door New Orleans, die met 160,5 meter de hoogste woontoren van Nederland is.

Álvaro Siza Vieira heeft in zijn lange carrière als functionalistisch architect, zoals hij zichzelf noemt, een zeer veelzijdig oeuvre opgebouwd. Zijn vroege werk zoals het theehuis Boa Nova en het zwembad in Quinta in Portugal zijn al meesterwerken van minimalisme, fraai ingepast in het landschap. Naast zijn precisie wordt hij geroemd om zijn betrokkenheid bij sociale woningbouwprojecten, een van de redenen waarom hij destijds in Den Haag werd gevraagd voor stedelijke vernieuwing van de Schilderswijk. Siza ontving in zijn leven vele prijzen, waaronder de prestigieuze Pritzker prijs, De Mies van der Rohe award en de RIBA Royal Gold Medal. Het gebouw 'New Orleans', waar LantarenVenster onderdeel van uitmaakt is zijn meest recent opgeleverde gebouw in Nederland.

Deze avond is georganiseerd door het Architectuur Film Festival Rotterdam, AIR, LantarenVenster en Vesteda.

Kaarten à ¤ 12,50 zijn online verkrijgbaar via www.lantarenvenster.nl en bij de kassa van LantarenVenster, Otto Reuchlinweg 996, Rotterdam. Bij aankomst kunt u een plek reserveren voor een bezoek aan de toren.