Gemeente Utrecht

Rietveld Calvébank in Utrechts park geplaatst

Utrecht heeft 2010 tot Rietveldjaar uitgeroepen. De gemeente heeft in het kader van dit jaar een Rietveld Calvébank aangeschaft. Wijkwethouder Jeroen Kreijkamp plaatst deze bank vrijdag 5 november in het park aan de Kromme Rijn in Utrecht-Oost. De bank wordt vanaf het Centraal Museum per boot vervoerd naar de oevers van de Kromme Rijn ter hoogte van twee Rietveldhuizen aan de Breitnerlaan.

De Utrechtse architect en ontwerper Gerrit Th. Rietveld (1888-1964) heeft, naast de klassieke rood-blauwe stoel en het beroemde Rietveld Schröderhuis, ook de Calvébank ontworpen. In 1958-1959 maakte Rietveld een bankontwerp voor de tuin bij de Calvéfabriek in Delft. Deze tuin was ingericht naar een voorstel van Mien Ruys met wie Rietveld al eerder had samengewerkt. Het is een van de weinige buitenmeubelen die deze Utrechtse architect heeft ontworpen. De bank is pas vijftig jaar later, in 2009, in productie genomen. Gemeente Utrecht en Centraal Museum geven haar vrijdag een eervolle plek met direct uitzicht op twee Rietveldhuizen, Muus en Theissing, aan de Breitnerlaan. Deze villa's zijn rond dezelfde tijd door Rietveld ontworpen.

Rietveldjaar
Utrecht is er trots op dat de meeste Rietveldgebouwen binnen haar grenzen liggen en dat het Centraal Museum de grootste Rietveldcollectie ter wereld in haar bezit heeft. Het werk van Rietveld wordt gekenmerkt door ambachtelijkheid, mogelijkheid tot hergebruik en duurzaamheid: waarden die in deze tijd in opmars zijn. Met de tentoonstelling 'Rietvelds Universum', toont het Centraal Museum nog tot en met 30 januari 2011 wat Rietvelds bijdrage is aan de 20ste-eeuwse architectuur en design. Zie voor het programma www.rietveldjaar.nl