Maastricht University

Doe vooral oude wijn in nieuwe zakken!

Oratie Paul Iske, oprichter Instituut van Briljante Mislukkingen

Bedrijven moeten zichzelf steeds vernieuwen om succesvol te zijn. De overlevingskansen van ondernemers, vooral in de dienstensector, hangen vooral af van hun vermogen om intellectueel kapitaal te ontwikkelen en te benutten. In zijn oratie 'Combinatoric Innovation; environments for sharing and creating intellectual capital' beschrijft Paul Iske een methode om gezamenlijk ideeënontwikkeling op gang te brengen: Combinatorische Innovatie. Deze methode gaat ervan uit dat innovatie vooral voortkomt uit bestaande kennis die gecombineerd wordt en opnieuw toegepast in een andere context.

Combinatorische Innovatie is gebaseerd op verrassende combinaties van kennis, ideeën en mensen van verschillende achtergronden. Dit proces wordt gestimuleerd door connecties tot stand te brengen tussen mensen en organisaties, die de dialoog met elkaar aangaan op basis van serendipiteit. In zijn oratie beschrijft Paul Iske het raamwerk waarmee hij dit aspect van het innovatieproces gaat onderzoeken. Want hoewel dit proces per definitie onvoorspelbaar en oncontroleerbaar is, kan veel geleerd worden als men het gedrag van mensen en organisaties tijdens deze interactie bestudeert.

Prof. dr. Paul Louis Iske werd op 1 mei 2010 benoemd tot bijzonder hoogleraar Innovation & Business Venturing. Hij combineert deze deeltijdleerstoel met zijn functie als Chief Dialogues Officer bij ABN AMRO. Vanuit die functie is hij tevens directeur van Dialogues House en Dialogues Incubator. Bovendien is hij partner in het bedrijf Conceptisch en was hij de oprichter van het Instituut van Briljante Mislukkingen.

De leerstoel is werkt nauw samen met de Service Science Factory van de School of Business and Economics (SBE). De Service Science Factory is een initiatief van de Maastricht University School of Business and Economics. Het is een academische werkplaats, waar wetenschappers en studenten (van bijvoorbeeld Universiteit Maastricht, Hogeschool Zuyd en RWTH Aken) én het bedrijfsleven (o.a. APG, Océ, CBS) samenwerken aan nieuwe dienstverleningsconcepten. Daarnaast is er een verbinding met het Netwerk Sociale Innovatie, eveneens binnen de SBE, dat zich richt op sociale en organisatorische innovaties waarmee talent en kennis beter worden benut en prestaties van organisaties verbeteren.