Ingezonden persbericht


Zwolle, november 2010

Actie voor slachtoffers natuurgeweld

Vier christelijke hulporganisaties komen in actie voor slachtoffers van natuurrampen in Azië en Afrika. Recent natuurgeweld in Myanmar, Indonesië, Thailand en Benin heeft honderden mensen het leven gekost. Honderdduizenden mensen raakten alles kwijt. De hulporganisaties Red een Kind, Tear, Woord en Daad en ZOA-Vluchtelingenzorg zamelen geld in om de slachtoffers bij te staan.

Myanmar
Half juni werd Myanmar (Birma) getroffen door hevige regenval en overstromingen. Ruim 19.000 families raakten ontheemd. In de nacht van 22 op 23 oktober diende de volgende ramp zich aan: de cycloon Giri raasde over het land en eiste zeker 75 levens. Ruim 200.000 mensen zijn ontheemd geraakt. ZOA-Vluchtelingenzorg en Red een Kind komen in actie in dit gebied en zullen zich richten op de distributie van noodhulpgoederen, drinkwatervoorzieningen en het herstel van landbouwgrond.

Indonesië
Op 25 oktober werd Indonesië getroffen door een tsunami. Golven van meer dan drie meter hoog overspoelden dorpen op de Mentawai-eilanden bij Sumatra. Meer dan 700 huizen werden verwoest. De dag daarna begonnen de uitbarstingen van de vulkaan Merapi. Het dodental van deze natuurrampen is gestegen tot 500 en 65.000 mensen zijn ontheemd geraakt. Tear zorgt samen met lokale kerken voor voedsel, water, dekens, toiletartikelen, medicijnen, tenten, slaapmatjes en keukengereedschap.

Thailand
Een groot deel van Thailand staat onder water, als gevolg van de zwaarste watersnood van de afgelopen decennia. De ramp eiste zeker 94 levens. Miljoenen mensen zijn getroffen. Huizen en landbouwgrond staan onder water. De partnerorganisatie AMG Thailand van Woord en Daad is actief in dit gebied. Zij delen voedselpakketten uit en ondersteunen bij de wederopbouw van de huizen.

Benin
In het West-Afrikaanse land Benin zijn 200.000 mensen ontheemd geraakt door hevige regenval en overstromingen. Ook is er veel vee verdronken. De partnerorganisatie van Woord en Daad verstrekt voedselpakketten, voornamelijk gericht op kwetsbare jonge kinderen en hun moeders. Ook helpt de organisatie bij de bouw van tijdelijke slaapplaatsen.

De vier christelijke ontwikkelingsorganisaties Red een Kind, Tear, Woord en Daad en ZOA-Vluchtelingenzorg werken zoveel mogelijk samen bij noodhulpacties. Die samenwerking vindt zowel plaats in Nederland als in de gebieden waar de noodhulp wordt verleend. Ook Dorcas Hulp Nederland maakt deel uit van dit samenwerkingsverband.

Einde persbericht.