Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 5 november 2010

Vragen van het lid Spekman (PvdA) aan de minister voor Immigratie en Asiel

over de notitie van Amnesty International over vreemdelingenbewaring


1) Heeft u kennisgenomen van het rapport van Amnesty International 'Vreemdelingendetentie: in strijd met mensenrechten' van 5 november 2010?


2) Wat is uw reactie op de aanbevelingen die Amnesty International doet in het rapport?


3) Kunt u toelichten waarom u vindt dat het huidige beleid omtrent vreemdelingenbewaring voldoet aan het uitgangspunt 'vreemdelingenbewaring als ultimum remedium'? Kunt u aangeven hoe zich dat standpunt verhoudt tot het in de praktijk ontbreken van voldoende, door Amnesty International in het rapport ook genoemde, alternatieven voor vreemdelingenbewaring, zoals bijvoorbeeld een meldplicht, onderbrenging op een betrouwbaar adres of elektronisch toezicht? Kan de minister toelichten waarom hij vindt dat met minder zware alternatieven niet hetzelfde effect zou kunnen worden bereikt?


4) Onderschrijft u de stelling van Amnesty International in het rapport dat vreemdelingen in Nederland vrijwel standaard in vreemdelingendetentie worden genomen als aan de criteria uit artikel 6 of artikel 59 van de Vreemdelingenwet 2000 is voldaan, en dat mogelijke lichtere alternatieven nauwelijks worden toegepast? Kunt u dit toelichten?


5) Bent u met Amnesty International en met de PvdA-fractie van mening dat, op grond van mogelijkheden die moeten voortvloeien uit de Vreemdelingenwet 2000, de rechter standaard, bij de beoordeling of vreemdelingenbewaring in een individueel geval (nog) aangewezen is, moet beoordelen of lichtere alternatieven voor de vreemdelingenbewaring aanwezig zijn? Zo niet, kan de minister aangeven waarom, en of dit in de huidige praktijk volgens hem voldoende gebeurt?


6) Hoeveel vreemdelingen zijn de afgelopen vijf jaar daadwerkelijk teruggekeerd vanuit vreemdelingenbewaring, nadat die bewaring op dat moment korter dan zes maanden, langer dan zes maanden, respectievelijk langer dan twaalf maanden, respectievelijk langer dan 18 maanden had geduurd?

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag