Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

De Bosatlas van Nederland Waterland

Speciale atlas over de relatie van Nederland met water

5 november 2010 - Ons land is unieke een atlas rijker, de Bosatlas van Nederland Waterland. In de nieuwe atlas staat de veelzijdige relatie van Nederland met water centraal. Meer dan veertig overheden, kennisinstellingen en bedrijven werkten mee aan dit overzichtswerk, dat ook gemaakt is voor gebruik in het onderwijs. Z.K.H. de Prins van Oranje schreef het voorwoord.
De Bosatlas van Nederland Waterland (Copyright: Noordhoff Atlasproducties)
De Bosatlas van Nederland Waterland (Copyright: Noordhoff Atlasproducties)
Het KNMI leverde bijdragen over het neerslagklimaat en de verdamping. In Nederland valt momenteel gemiddeld per jaar ongeveer 800 mm neerslag. Dat lijkt veel maar toch regent het hier maar 7% van de tijd dat het zou kunnen regenen. In de atlas wordt onder meer ingegaan op de geografische verdeling van de neerslag, de maandelijkse hoeveelheden en de verdamping.

Nederland is een waterland. De helden uit onze vaderlandse geschiedenis streden tegen het water, onze economie kan niet zonder havens en rivieren, en recreëren doen we aan de Noordzeekust, op de Friese meren of een Waddeneiland. Geen wonder dat ons land uitblinkt in het ontwikkelen en toepassen van kennis over water, of het nu gaat om veiligheid of gezondheid, om dijkenbouw of zuiveringstechnologie, om energie-opslag of ecologie, om het voorkomen van wateroverlast of het verbeteren van de waterkwaliteit. Alle denkbare aspecten van water in Nederland zijn in de atlas te vinden. Niet alleen de eeuwige strijd tegen het water en het Deltaprogramma, maar ook de voordelen zoals handel, transport, visserij en recreatie.

De Bosatlas van Nederland Waterland, met honderden kaarten en prachtige luchtfoto's, is bestemd voor een breed publiek.

Meer informatie op de site
http://www.bosatlasvannederlandwaterland.nl/.

Eerste uitgave: 05-11-10