Ingezonden persbericht


Sam Drukker Kunstenaar van het Jaar

Uit acht finalisten is Sam Drukker als Kunstenaar van het Jaar 2011 gekozen. Daarmee versloeg Sam Drukker zeven andere bekende beeldend kunstenaars, waaronder Armando, Marlene Dumas, Anton Corbijn en Erwin Olaf. Dit is vanavond bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Hermitage Amsterdam waar circa 100 kunstliefhebbers aanwezig waren ter gelegenheid van de start van de landelijke Kunstweek. Behalve de eer, krijgt de nieuwe Kunstenaar van het Jaar de Kunstweek Geldprijs van ¤ 10.000,-.

Op de tweede plaats eindigde Titia Ex gevolgd door Erwin Olaf en Marlene Dumas. Op de vierde t/m achtste plaats eindigden respectievelijk Anton Corbijn, Armano, Marc Mulders en Gerti Bierenbroodspot. Zij voeren de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars aan, de lijst waarin jaarlijks de honderd meest gewaardeerde beeldend kunstenaars zijn opgenomen.

Ook de prijzen voor het Talent van het Jaar 2011 en de Briljanten Kunstenaar 2011 werden uitgereikt. De prijs voor Talent van het Jaar, de kunstenaar jonger dan of 35 jaar die het hoogst is geëindigd in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars, gaat naar Roos van der Meijden (1979). Briljanten Kunstenaar van het Jaar, de kunstenaar ouder dan of 65 jaar die het hoogst in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars is geëindigd, is Henk Helmantel (1945) geworden.

In het figuratieve werk van Sam Drukker staat de mens centraal. Hij tekent en schildert de mens, het leven. Niet verpakt maar in zijn ware gedaante. Hij concentreert zich daar zo op dat de rest van het doek vaak leeg blijft, vaak zelfs onbeschilderd. Schoonheid en verval ondersteunen elkaar in zijn werk tot een zeer boeiende eenheid. Het doet soms theatraal en tegelijkertijd romantisch aan. In elke streep van het doek wil Sam Drukker het leven leggen: het ontluikende, of stilgevallen leven, het extatische of leeggelopen leven. Bij de doeken van Sam Drukker mag je genieten van wat je ziet. Qua thematiek herkennen we geregeld Bijbelse motieven die volgens Sam Drukker vaak zeer intrigerend zijn vanwege de inherente dramatiek. In het werk van Sam Drukker is niet alleen de figuur van belang, ook de gestalte, de houding en kleurcombinaties. Na zij studie werkte hij onder meer in Parijs en Barcelona. Naast zijn vak als autonoom kunstschilder is hij lid van het Nederlands Portretschap en doceert hij aan de Wackers Academie in Amsterdam.

Enige meningen van aan de verkiezing verbonden panelleden en het publiek over Sam Drukker: 'Sam Drukker weet op briljante wijze door gebruikmaking van wat de natuur hem biedt aan restmateriaal met minimale streken de mens neer te zetten in zijn verhaal.' 'Omdat deze kunstenaar een enorm grote bijdrage levert in zijn communicatie om kunst toegankelijk te maken voor de maatschappij en bedrijfsleven.' 'Sam Drukker is een veelzijdig kunstenaar die de mens in al zijn kwetsbaarheid én zijn kracht op briljante wijze weet te portretteren. Dit doet hij niet alleen met verschillende technieken en op verschillende materialen, zoals hout en tentdoek -waarbij de grondkleuren van die materialen de kwetsbaarheid en de kracht van de door hem geportretteerde versterken- maar hij doet dit ook door zijn onderwerpen, werkwijzen en - zeer belangrijk - zichzélf steeds te vernieuwen. Dat laatste is zeldzaam onder succesvolle kunstenaars. Hij onderscheidt zich daarmee op een overtuigende wijze van de andere -ook zeer sterke- finalisten. Bovendien is hij gewoon een heel erg aardig en in anderen geïnteresseerd mens. Hij verdient het om na meer dan 25 jaar hard werken als Kunstenaar van het Jaar 2011 in brede kring erkend te worden.' 'Weinigen hebben de gave om een karakter zo in beeld te brengen...en dan ook nog een portret te maken van 'iemand anders' waar je toch als schilderij van kunt genieten!' 'Ik vind hem verreweg het meest begaafd. Zijn stijl is geheimzinnig, maar ook brutaal. Helemaal iemand van deze tijd, dus.'

De verkiezing Kunstenaar van het Jaar is de oudste en verreweg grootste verkiezing op het terrein van kunst in Nederland. Door de gefaseerde opzet met vier verkiezingsrondes, waarbij gedurende de looptijd van de verkiezing zowel een omvangrijk panel van deskundigen als het publiek hun stemmen uitbrengen, biedt de uitslag een goed beeld van de mate waarin Nederlandse kunst en kunstenaars in brede kring gewaardeerd worden. In het kader van de verkiezing zijn dit jaar bijna 35.000 stemmen uitgebracht.

Eerder werden Ans Markus (2009/2010), Henk Helmantel (2008), Ad Arma (2007), Jeroen Hermkens (2006), Jacques Tange (2005), Jurriaan van Hall (2004) en Corneille (2003) Kunstenaar van het Jaar.


---




Ingezonden persbericht