Ingezonden persbericht


http://vnpf.nl/files/File/diensten/insight/VNPF_INSIGHT_POPPODIA_2009.pdf

Persbericht Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) - 4 november 2010

Popconcerten steeds duurder, btw-verhoging funest voor poppodia en popfestivals Amsterdam, 4-11-2010

Niet minder publiek, maar wel veel hogere kosten. Dat is kortweg de conclusie van de resultaten van 54 Nederlandse poppodia. Zo blijkt uit cijfers over 2009, die de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) vandaag naar buiten brengt.

De afgelopen drie jaar stegen de organisatiekosten van een popconcert met ruim 30%, met name door fors stijgende gages van artiesten en stijgende huisvestingskosten van poppodia. De stijgende programmakosten zijn doorberekend aan het publiek, dat de gemiddelde entreeprijs voor popconcerten in drie jaar tijd met 35% zag toenemen. Dit was tot 2009 geen probleem, omdat sinds 2004 het bezoek per popconcert met 50% en het bezoek per clubavond met 32% steeg, waardoor redelijke inkomsten werden gegenereerd. In 2009 lijkt het bestedingsplafond van het publiek echter bereikt. Daarnaast stagneerde de publieksgroei en voor het eerst in vijf jaar daalde het gemiddelde bezoek per popconcert zelfs met ruim 3%. De stijgende programma- en huisvestingskosten van de poppodia waren in 2009 niet meer geheel terug te verdienen met bestedingen van bezoekers. Bij (bijna 60% van) de poppodia was sprake van een negatief resultaat. De cijfers tonen aan dat voor veel podia nu waakzaamheid is geboden. Als kosten in de toekomst nog verder stijgen en publiek en inkomsten niet meegroeien, kan dit leiden tot verregaande consequenties zoals een beperkter aanbod, ontslag van medewerkers of zelfs faillissement van poppodia.

Btw-verhoging funest
Een verhoging van de btw van 6% naar 19% zal direct leiden tot een prijsverhoging van entreekaarten van minimaal 12% en kan dus juist in deze tijd de doodsteek betekenen voor een aantal podia. Een logisch gevolg van de btw-verhoging is dat het publiek voor hetzelfde geld minder concerten kan bezoeken ofwel minder kan uitgeven aan horeca en andere dienstverlening binnen de podia, die het leeuwendeel van de eigen inkomsten van poppodia genereren. Zeker in het licht van de voorgenomen en reeds vastgestelde bezuinigingen op poppodia door de meeste gemeenten en andere overheden krijgen de poppodia het de komende jaren al zwaar te verduren.

Standpunt VNPF
De VNPF stelt daarom dat de voorgestelde btw-verhoging botweg bedreigend is voor de popsector. Daarnaast is ze onredelijk en onhoudbaar in vergelijking met het buitenland en andere vrijetijdsbesteding als sport, circus, film, museumbezoek en literatuur. Of zoals de directeur van de VNPF het verwoord: "Dit kabinet spreekt zichzelf enorm tegen door deze desastreuze maatregel te legitimeren met het idee dat culturele organisaties meer ruimte moeten krijgen voor de samenleving en particulier initiatief, daarbij wil ze overheidsbemoeienis beperken. De overheidsbemoeienis beperken door meer belasting te heffen?! Dat moet de VVD mij eens uitleggen. Met meer ruimte voor de samenleving wordt ongetwijfeld bedoeld dat niet alleen een culturele elite mag genieten. Popmuziek wordt, in al zijn verschijningsvormen, bezocht door alle lagen van de bevolking en hoofdzakelijk door jongeren die nog in een opleiding zitten of net begonnen zijn aan een loopbaan, zeker geen kapitaalkrachtig deel van d e bevolking. Nog iets wat niet klopt in deze redenering, een onherroepelijke prijsstijging door btw-verhoging draagt alleen maar bij aan elitevorming. Henk en Ingrid kunnen een bezoek aan een poppodium of -festivals straks niet meer betalen. Daarnaast wil het kabinet dat culturele organisaties meer eigen geld gaan verdienen. Wij benchmarken ieder jaar onze podiumleden en weten zodoende dat poppodia al jarenlang ruim driekwart van hun eigen omzet verdienen. Bij festivals ligt dat percentage naar verwachting nog hoger. De artiesten die op poppodia staan, zijn in zijn geheel niet gesubsidieerd. Er wordt door dit kabinet 'afgerekend' met de traditionele, over het algemeen zwaarder gesubsidieerde, podiumkunsten en de popsector wordt in de slipstream, wat ons betreft als onbedoelde 'bijvangst', meegetrokken. We snappen dat de cultuur, net als allerlei andere sectoren, de buikriem aan moet trekken, maar dan wel in evenredigheid. Dat betekent dat er weloverwogen naar de bezuinigingen moet worden gekeken en die btw-verhoging moet gewoon van tafel. Voor het dichten van het begrotingstekort levert het nauwelijks iets op en op de langere termijn brengt het alleen maar schade toe. Het kost de overheid over een aantal jaren vele m alen meer de schade die nu wordt aangebracht te herstellen" De publicatie 'VNPF in-sight poppodia 2009' is te downloaden op www.vnpf.nl