Demonstratie met 'ezels' bij ambassade Azerbeidzjan tegen dictatuur


EMBARGO TOT 5 NOVEMBER 2010, 10:00 UUR

DEN HAAG, 20101103 -- Door middel van een ludieke actie stellen politieke vluchtelingen uit Azerbeidzjan het machtsmisbruik van president Ilham Aliyev en zijn regering aan de kaak. Onder het strenge regime werden in de afgelopen 20 jaar vele journalisten gevangen genomen, duizenden mensen vermoord en moesten miljoenen mensen het land om veiligheidsredenen verlaten. Tijdens de demonstratie zal een petitie worden aangeboden aan de ambassadeur van Azerbeidzjan waarin de vrijlating van de twee `bloggers' Adnan Hajizadeh, Emin Milli en een aantal journalisten wordt gevraagd.

Regime onderdrukt en vermoordt al 20 jaar ongestoord

President Ilham Aliyev van Azerbeidzjan bezocht vorig jaar bondskanselier Merkel in Duitsland. Bij dat bezoek kocht hij voor circa 40.000 EURO een ezel (als souvenir). Op satirische wijze, verkleed in ezelkostuum, verfilmden de twee `bloggers' Adnan Hajizadeh en Emin Milli deze aankoop, in hun ogen geldverkwisting van de president, en zetten dit op YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=Aaecvg7xCIk). Kort daarna werden zij in elkaar geslagen en vervolgens kregen zij gevangenisstraffen van 2,5 jaar en 3,5 jaar opgelegd. Openlijke kritiek wordt niet geduld door het regime van Aliyev. Een oproep van president Obama aan Ilham Aliyev om deze twee 'bloggers' vrij te laten is tot op heden onbeantwoord gebleven.

De ezel staat nu symbool voor onderdrukking in Azerbeidzjan. Op 5 november 2010 zullen twintig ezels op satirische wijze hun schuld aan de wandaden van de afgelopen 20 jaar bekennen. De twintig ezels vertegenwoordigen president Aliyev, First Lady Mehriban Aliyeva (Goodwill Ambassador of UNESCO), president van de Hoge Raad in Azerbeidzjan, chef van de presidentiële administratie, voorzitter van de centrale kiescommissie, procureur-generaal  en 14 ministers. Allen maken zich op grote schaal schuldig aan machtsmisbruik en zelfverrijking. De First Lady deelt uit van oliegeld dat het volk toebehoort. Iedere ezel heeft een eigen schuldbekentenis. De actie in Den Haag is de aftrap voor een tournee door Europa. De actie is bedoeld om in Nederland en Europa de aandacht te vestigen op de noodzaak van hervormingen in Azerbeidzjan. Na 20 jaar moeten er rechten, waarden en vrijheden voor iedereen in Azerbeidzjan komen. De meest geschikte vorm is een democratische rechtsstaat. De actie roept alle bewindspersonen in Azerbeidzjan op afstand te nemen van machtsmisbruik, zelfverrijking en corruptie en zich via hervormingen dienstbaar te stellen aan het hele Azerbeidzjaanse volk.  

Achtergrondinformatie
Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie is het streven naar democratie in de zelfstandige republiek Azerbeidzjan uitgelopen op het onvrije en repressieve bewind van president Heydar Aliyev. Na zijn dood in 2003 volgde zijn zoon Ilham, de huidige president, hem op. Onder zijn regime is de situatie in het land alleen maar slechter geworden. De persvrijheid staat onder druk. Journalisten zitten gevangen zonder rechtvaardig proces. Er is geen vrijheid van vergadering. Op 7 november 2010 zijn er parlementaire verkiezingen. Het maatschappelijk middenveld is apathisch en lamgeslagen.

Duizenden mensen zijn in de afgelopen 20 jaar vermoord. Miljoenen mensen hebben onder druk het land moeten verlaten. Duizenden Azeri vinden nu onderdak in Nederland.

Ludieke Aktie: schuldbekentenis regering Aliyev
Datum en tijdstip:  vrijdag 5 november 2010 om 13:45 u
Route: de demonstratie begint om 13:45 bij het Vredespaleis. De route wordt vervolgd via de Burgemeester Patijnlaan naar de Laan Copes van Cattenburch 127 waar de 'ezels' om 14:05 aankomen.

http://www.codaz.eu/





Ingezonden persbericht