Griffiescan brengt de kracht van de griffie in beeld


DE MEERN, 20101105 -- Op donderdag 21 oktober 2010 heeft de officiële overhandiging van de Griffiescan plaatsgevonden. Als vertegenwoordiger van de commissie Professionalisering ontving Berry van 't Westeinde, onder toeziend oog van voorzitter Jaap Paans, het eerste exemplaar van de Griffiescan van Joost de Jong (directeur Bestuursacademie Nederland) en Rens Groeneveld (directeur NotuBiz). De griffiescan helpt de griffier van een gemeenteraad en zijn staf bij de kwaliteitszorg.

Hoe breng je de kracht van de griffie in beeld? Deze vraag wordt nu beantwoord met een nieuw ontwikkeld instrument: de Griffiescan. De Griffiescan brengt in korte tijd en voor een bijzonder aantrekkelijk tarief de sterke en ontwikkelpunten in kaart voor de griffier. De Griffiescan richt zich op procedurele activiteiten en de rol van de griffie in het politiek bestuurlijk proces.

De Bestuursacademie Nederland en NotuBiz hebben samen de Griffiescan ontwikkeld. Met de Griffiescan wordt ingespeeld op de behoefte van griffiers en wens van de Vereniging van Griffiers om griffies van vooral kleine en middelgrote gemeenten te ondersteunen bij hun kwaliteitszorg. De Bestuursacademie Nederland en NotuBiz zijn beide partners van de Vereniging van Griffiers.

Organisatie & resultaten
De Griffiescan bestaat uit twee delen. De scan gericht op het procedurele deel van de werkzaamheden (deel I) wordt in een aaneengesloten dagdeel afgenomen. Binnen drie weken na de afname van de scan, ontvangt de griffier de gemaakte analyse met de bijbehorende aanbevelingen. Voorafgaand aan de scan gericht op het procedurele deel van de werkzaamheden vindt de intake plaats voor de Zelfscan (deel II van de scan). In dit gesprek worden met de deelnemer afspraken gemaakt over de doorlooptijd van de scan.