Rijksoverheid


Open dag Dienst Justitiële Inrichtingen op 6 november

Nieuwsbericht | 19-07-2010

Zo'n 10.000 mensen kunnen op zaterdag 6 november een kijkje nemen in een gevangenis, justitiële jeugdinrichting of tbs-kliniek tijdens de zevende Nationale Open Dag van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

Tijdens de open dag krijgen bezoekers een indruk van het leven en werken binnen de muren van een huis van bewaring, penitentiaire inrichting, forensisch psychiatrisch centrum of justitiële jeugdinrichting. Er doen dit jaar 48 inrichtingen mee. De inschrijfdatum voor de Nationale Open Dag DJI 2010 start medio september.

Alle deelnemende inrichtingen verzorgen een eigen programma met presentaties en rondleidingen. Medewerkers van de inrichtingen zijn aanwezig om vragen van het publiek te beantwoorden.

Terugdringen recidive

Het thema van de open dag is dit jaar het doorbreken van criminele gedragspatronen. Veel gedetineerden plegen binnen zeven jaar na hun gevangenisstraf opnieuw een strafbaar feit. Dit wordt recidive genoemd. Tijdens en na de gevangenisstraf wordt alles in het werk gesteld om te voorkomen dat gedetineerden na hun straf terugvallen in hun oude gedrag. Soms moeten gedetineerden bijvoorbeeld een verplichte gedragstraining volgen.