Gemeente Berkelland

van de Amateurkunst op zaterdag 6 november in Borculo

Berkellandse Dag van de Amateurkunst op zaterdag 6 november in Borculo

Op zaterdag 6 november, van 13.00 tot 17.00 uur, wordt de `Dag van de Amateurkunst' gehouden in en rond Ontmoetingscentrum Het Hof aan de Hoflaan in Borculo.

djembe

Djembé-workshop

Op zaterdag 6 november, van 13.00 tot 17.00 uur, wordt de `Dag van de Amateurkunst' gehouden in en rond Ontmoetingscentrum Het Hof aan de Hoflaan in Borculo. De bedoeling van de Dag van de Amateurkunst is dat de amateurkunstenaars zich presenteren aan de inwoners van Berkelland. Dat zij elkaar leren kennen. Maar ook dat er mogelijk samenwerkingsvormen ontstaan. De inwoners van de gemeente Berkelland worden uitgenodigd om deel te nemen en kennis te maken met allerlei vormen van kunstuitingen. Men kan zich opgeven voor diverse workshops.

Lebbenbruggedansers

Lebbenbruggedansers en Regio accordeonorkest

De Dag van de Amateurkunst is bedoeld voor alle inwoners van de gemeente Berkelland. Het is een initiatief van de werkgroep Cultureel Café, de Stichting Berkelland Cultuur en het Servicepunt Amateurkunst Oost Achterhoek. Aan het programma wordt meegewerkt door Stichting De Triangel voor Muziek-, Dans- en Theateronderwijs en bibliotheek Oost Achterhoek.

regioaccordeonorkest

`Samen Anders'

De werkgroep Cultureel Café krijgt van de gemeente subsidie om tweemaal per jaar een cultureel café te organiseren. Deze keer doen ze dat door de dag van de Amateurkunst te houden. De bedoeling is dat hieruit verdere initiatieven ontstaan vanuit de inwoners. Dit past in het gemeentelijk beleid `Samen Anders', waarbij wordt uitgegaan van de eigen kracht van mensen, samen met andere amateurkunstenaars.

Servicepunt Amateurkunst

Voor het Servicepunt Amateurkunst Oost Achterhoek, ondergebracht bij Boogie Woogie - instituut voor kunst en cultuur - in Winterswijk en sinds december 2007 actief binnen de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk, is deze activiteit het startpunt van haar werkzaamheden binnen de gemeente Berkelland. Met het opstarten van servicepunten amateurkunst in heel Gelderland wil het provinciebestuur inzetten op versterking van de lokale en regionale infrastructuur voor de amateurkunst. Deze servicepunten hebben een loketfunctie, zijn een netwerkorganisatie, zorgen voor informatie op tal van terreinen, maken activiteiten bekend en organiseren projecten en bijscholing.

hiphop

Workshop Hip-Hop

Programma

Het programma van de "Dag van de Amateurkunst" bestaat uit workshops voor nagenoeg alle kunstdisciplines. Zo zijn er voor mensen die zich met schrijven bezighouden workshops `verhalen en gedichten schrijven'. Docent is Wim van Til van het Poëziecentrum Nederland uit Bredevoort. Regisseur Caro Wicher, docent drama aan de ArtEZ hogeschool voor de kunsten te Arnhem, verzorgt een workshop theater. Daarnaast zijn er workshops en demonstraties op het terrein van de beeldende kunst, onder andere door Bea Verheul (zeefdruk/ monoprinten) en Florentien Kloosterman ("De wonderbaarlijke wereld van Marc Chagall"). Voor dansliefhebbers is er een workshop hip hop door docent-danseres Chériëlle Dollekamp.

Op het terrein van de muziek is er eveneens een gevarieerd aanbod. Zangers kunnen deelnemen aan een sessie stemvorming/ koorscholing (docent: Ineke ter Hedde) en voor de leerlingen van hafabra-orkesten is er een play-in onder leiding van de bekende componist/ orkestleider Carl Wittrock. Djembéliefhebbers kunnen zich uitleven tijdens een demonstratie/ workshop door de Djembégroep Ruurlo en speciaal voor jongeren geeft Ton Scheepers, docent aan De Triangel, een workshop homerecording.

Ook besturen en beleidsmakers worden niet vergeten. Hilbrand Adema, onder andere adviseur bij Kunstfactor, sectorinstituut Amateurkunst, zal besturen en andere geïnteresseerden van alles vertellen over organiseren, PR, (jeugd) beleid en doelgericht sturen.

Historisch Informatiepunt

In de bibliotheek wordt `s middags om 13.30 uur het Historisch Informatiepunt (HIP) geopend. In het kader van het thema `Kunst' organiseert de vestiging Borculo van Bibliotheek Oost Achterhoek twee demonstraties/ workshops; een demonstratie kalligraferen en zelf leren schoonschrijven en een demonstratie tekenen met workshop.

Bij voldoende belangstelling verzorgt Het Gelders Genootschap een workshop cultuurhistorische gebiedsbeschrijving. Hiervoor kan men zich aanmelden bij Ton Esman (a.esman2@chello.nl)

Gratis

Naast workshops zijn er presentaties en kan informatie worden ingewonnen over cursussen, verenigingen en andere organisaties op het gebied van de amateurkunst. Alle workshops en demonstraties zijn gratis toegankelijk

Meer weten?

Individuele amateurkunstenaars en verenigingen, die zich willen presenteren op "De Dag van de Amateurkunst " of deel willen nemen aan workshops, worden opgeroepen zich aan te melden via E-mail: info@amateurkunst-oostachterhoek.nl of telefoon: 0543 - 51 55 69 (ma, di, do, 10-14 uur). Meer informatie over deze dag, o.a. over de workshops, is te vinden op www.amateurkunst-oostachterhoek en www.berkellandcultuur.nl

Workshops

Workshop `Verhalen en gedichten schrijven', Wim van Til Poëziecentrum Nederland

workshop Theater, Caro Wicher, docent drama ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem

Workshop Zeefdruk en Monoprinten, Bea Verheul

Workshop "De wonderbaarlijke wereld van Marc Chagall", Florentien Kloosterman

Workshop Hip Hop, docent-danseres Chériëlle Dollekamp

Sessie stemvorming/ koorscholing, docent: Ineke ter Hedde

Play-in voor leerlingen van harmonie, fanfare en brass-orkesten o.l.v. componist/ orkestleider Carl Wittrock

Demonstratie/ workshop Djembé, Djembégroep Ruurlo

Workshop homerecording voor jongeren, Ton Scheepers, docent De Triangel

"Organiseren, PR, (jeugd) beleid en doelgericht sturen", voor besturen en beleidsmakers, Hilbrand Adema, adviseur bij Kunstfactor, sectorinstituut Amateurkunst

Demonstratie kalligraferen en zelf leren schoonschrijven, in bibliotheek Borculo

Demonstratie en workshop tekenen, in bibliotheek Borculo

Workshop cultuurhistorische gebiedsbeschrijving, Gelders Genootschap (aanmelden bij a.esman2@chello.nl)