Gemeente Haren

Kom en werk mee op het landgoed Huis te Glimmen

Natuurwerkdag op zaterdag 6 november

19/10/2010

Zaterdag 6 november wordt door Landschapsbeheer voor de tiende keer de landelijke Natuurwerkdag georganiseerd. Van een initiatief met 95 locaties en 1.200 deelnemende vrijwilligers is de Natuurwerkdag uitgegroeid tot een belangrijk evenement voor het Nederlandse landschap dat vorig jaar ruim 10.000 vrijwilligers trok.

Uit het toegenomen aantal deelnemers blijkt dat steeds meer mensen actief willen zijn in natuur en landschap. Naast de behoefte aan duurzaamheid voelen veel mensen ook de noodzaak om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Onder het motto `Leef je uit', voorziet de Natuurwerkdag in de groeiende behoefte aan `tastbare landschapsbeleving'. Ook in Groningen kunnen vrijwilligers zich eventueel samen met vrienden en familieleden opgeven om op 6 november te werken aan ons landschap. Dit jaar richt de Natuurwerkdag zich ook op individuele leerlingen die voor hun maatschappelijke stage mee willen doen. De Natuurwerkdag 2010 draagt ook stevig bij aan de doelstellingen van het dit jaar uitgeroepen internationaal Jaar van de Biodiversiteit. Werkzaamheden lopen uiteen van het aanleggen van broeihopen voor ringslangen tot het knotten van wilgen voor steenuil. Zo kunnen bedreigde plant- en diersoorten weer vooruit in hun leefgebied.

Organisatie

De Natuurwerkdag wordt georganiseerd door Landschapsbeheer in samenwerking met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Scouting Nederland en wordt ondersteund door IVN vereniging voor natuur- en milieueducatie, Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN), ANWB en KNNV vereniging voor veldbiologie. De Natuurwerkdag wordt mede gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij.

Kom naar de Natuurwerkdag

De tiende landelijke Natuurwerkdag is dit jaar op zaterdag 6 november. Het is de gelegenheid om samen met duizenden andere vrijwilligers aan de slag te gaan voor natuur en landschap. In Groningen kan je verspreid door de hele provincie op diverse locaties gaan snoeien, knotten of opschonen, maar vooral genieten van deze dag! Meer informatie en aanmelden kan op http://www.natuurwerkdag.nl/. Kom ook samen met vrienden, collega's, familie of alleen om eens lekker buiten in de natuur te werken!

Landgoed Glimmen als locatie voor maatschappelijke stages tijdens de Natuurwerkdag

We willen het volgende bij u onder de aandacht brengen: Omdat het de tiende Natuurwerkdag is willen we scholen, of liever gezegd leerlingen, de kans bieden om mee te doen aan de Natuurwerkdag in het kader van hun maatschappelijke stage. Zo snijdt het mes aan twee kanten; er is veel inzet voor het landschap op die dag en leerlingen hebben een goede invulling voor hun maatschappelijke stage. Bovendien hopen we natuurlijk te bereiken dat zo'n dag aanleiding is voor veel jonge mensen om zich meer betrokken te gaan voelen bij hun - natuurlijke - omgeving!

Let wel: er zijn in Groningen een beperkt aantal locaties waar dit mogelijk is en per locatie is er een beperkt aantal plaatsen. Landgoed Glimmen is een van de locaties waar dit wel kan! Er zal gewerkt worden aan het verwijderen van opslag en onkruid langs de laan, het harken van blad op paden en het snoeien van overhangende takken bij paden. Men wordt verzocht zelf voor eten en drinken te zorgen. Ook leerlingen moeten zich aanmelden via de website http://www.natuurwerkdag.nl/. Na afloop ontvangen zij een certificaat van deelname.