De nieuwe Maria Zachea verschijnt deze week

26/10/2010 10:43

Buro TEXT

Een gezin met twaalf kinderen is als een tropisch bos: warm, vruchtbaar, kleurrijk en vol leven. Maar er heersen ook ijzeren wetten om het langzaam gegroeide, kwetsbare evenwicht in stand te houden.

Op zaterdag 6 november lanceren Piet, Gré, Lolke, Alie, Marrianne, Egbert, Arie, Rob, Paula, Frans en Magda Kooiman in het dorpshuis van Andijk hun gezamenlijke boek De tafel van 13, een familiegeschiedenis.

Egodocumenten over families in de recente geschiedenis zijn talrijk sinds het succes van Het zwijgen van Maria Zachea, maar De tafel van 13 is wel heel bijzonder: hierin vertellen niet minder dan elf overgebleven gezinsleden ieder op eigen, kenmerkende wijze herinneringen aan hun jeugd. De verschillen zijn haast groter dan de overeenkomsten, en dat maakt het een boeiend scala aan herinneringen.

In De tafel van 13 halen elf kinderen uit een gereformeerd gezin herinneringen op aan hun gezamenlijke jeugd in het Noord-Hollandse tuindersdorp Andijk. Van de armoede in de jaren '50 - toen was geluk heel gewoon' - tot de latere welvaart.

In het boek komt het oer-Hollandse familieleven in de volle breedte langs: gezellige saamhorigheid, maar ook spanningen en rivaliteit, een gestorven baby, humor en frustratie, het voortdurende gevecht om aandacht, de onvermijdelijke 'familiekwestie' en de veranderende kijk op seksualiteit en op het geloof.

Elk gezinslid schreef zijn eigen, openhartige bijdrage. Tezamen vormen ze een kleurrijke, herkenbare, ontroerende en - soms - knarsende ketting van verhalen.

Fragment uit De tafel van 13

...... Gezinnen zijn bedoeld om uit elkaar te vallen ....

... Zoals Obelix als baby in de koperen ketel met toverdrank viel, wat zijn verdere leven bepaalde, zo viel ik als baby in een grote groepsdynamiek ...





http://www.bforbooks.nl