Algemene Onderwijsbond

26-10-2010

Educatie: Mag iedereen nog meedoen?

Het kabinet Rutte snoeit hard op het geld voor inburgering, educatie en beroepsonderwijs voor 30+ers. Daarmee treft het vooral de mensen die via het onderwijs aan volwassenen een tweede kans aangrijpen om aan de slag te kunnen op de arbeidsmarkt. Het is een onbegrijpelijke keuze. Een essentiële schakel voor de Nederlandse kenniseconomie wordt om zeep geholpen en alle met belastinggeld opgebouwde expertise op het gebied van taal- en beroepsonderwijs aan oudere deelnemers dreigt te worden vernietigd.

De Algemene Onderwijsbond is net zoals vele medewerkers en deelnemers hevig verontrust over deze bezuiniging op onderwijs. Wij proberen daarom de Tweede Kamer, die binnenkort besluit over de aangekondigde plannen, op andere gedachten te brengen.
Op zaterdag 6 november 2010 houden wij in Zalencentrum Engels te Rotterdam van 11:00 tot 13.00 uur de manifestatie "Educatie voor Iedereen".

In de Kriterionzaal laten wij de betrokkenen aan het woord. Docenten en deelnemers schetsen samen met bestuurders van de ROC's en de AOb de gevolgen van de kabinetsmaatregelen voor de hele bve-sector. Leden van de vaste Kamercommissie Onderwijs worden uitgenodigd de standpunten van hun partij toe te lichten en met `het veld' in discussie te gaan. Wij roepen AOb-leden en iedereen die zich aansluit bij onze zorgen op om deze manifestatie te bezoeken.

Zo maken wij voorafgaand aan de besluitvorming in de Tweede Kamer aan de politiek duidelijk welke gevolgen het voorgenomen beleid gaat krijgen. De AOb maakt zich grote zorgen over de ombuigingen die de afdelingen Educatie van de ROC's gaan treffen. Bij de invoering van de Wet Educatie en Beroepsonderwijs (1998) is gekozen voor een integrale benadering van educatie en beroepsonderwijs. Dit vanuit de visie dat geïntegreerde trajecten leiden tot inburgering en toeleiding naar de arbeidsmarkt.

Wij vinden dat iedereen toegang moet hebben tot het onderwijs wat bij haar of hem past en dat daarbij maatwerk van belang is. De bezuinigingen op de educatiebudgetten, de bekostiging voor 30-plussers en de inburgering treffen een grote groep mensen, de ROC's en de samenleving.

Deze bezuinigingen zijn niet alleen slecht voor de ROC's en de betrokken leerkrachten, maar hebben ook grote gevolgen voor de groep, waarvoor dit budget is bedoeld. Inburgering is van belang voor de participatie op de arbeidsmarkt en in de samenleving, voor de emancipatie en integratie. Met bezuinigingen en strengere eisen werpt het kabinet een grote drempel op voor een groep mensen om zich te bewegen op de arbeidsmarkt en deel te nemen aan onze samenleving.

De AOb vindt dat het anders moet.
o De bezuiniging van 35 miljoen op de educatiemiddelen moet worden teruggedraaid;
o De oormerking van educatiemiddelen en voortzetting van de bestedingsverplichting bij ROC's moeten ook na 1 januari 2013 blijven; o De bekostiging voor deelnemers van dertig jaar en ouder dient onveranderd te blijven;
o Inburgeraars krijgen een budget dat alleen besteed mag worden bij organisaties die beschikken over een keurmerk dat is gebaseerd op voldoende expertise van het uitvoerend personeel; o Voor personeel dat door deze overheidsmaatregelen boventallig wordt, komt een budget beschikbaar voor bemiddeling naar ander werk via bijvoorbeeld UWV-mobiliteitscentra.

Daarmee willen we bereiken dat:
o De met publiek geld opgezette infrastructuur voor educatie blijft bestaan;
o De ROC's duale trajecten die opleiden tot deelname aan de maatschappij en toegang tot de arbeidsmarkt kunnen blijven aanbieden; o Deelnemers van dertig jaar en ouder kunnen doorleren zonder dat ze zich diep in de schulden moeten steken;
o De overheid verantwoordelijkheid neemt voor het bemiddelen van boventallig personeel naar ander werk;
o De ontslagkosten van het boventallig personeel niet blijven drukken op het budget van de ROC's en daarmee ten koste gaan van het middelbaar beroepsonderwijs.

Wij zijn van mening dat educatie en inburgering een maatschappelijk belang dienen en daarom publiek moeten worden bekostigd. Het belang van educatie voor volwassenen kan niet voldoende worden onderstreept; de tweede kans op het behalen van een startkwalificatie of het beter leren lezen en schrijven om een kans te maken op de arbeidsmarkt of op deelname aan een beroepsopleiding is van groot belang voor samenleving en economie.

Feiten en cijfers.
o Effecten van markwerking en bezuinigingen Inburgering: Nu landelijk 500 miljoen: volgend jaar gekort met 100 miljoen euro, in 2012 met 175 miljoen en 2013 met 235 miljoen euro. Vanaf 2014 wordt er structureel 333 miljoen euro op inburgering bezuinigd. o De verkwanseling van de inburgering; veel geld gaat naar handhaving door gemeenten en een aanbestedingscircus, examens, participatie en wat overblijft is voor de taallessen. o Bezuinigingen op educatiebudgetten uit de WEB: In 2009 was landelijk 202 miljoen euro beschikbaar voor educatie. In 2010 is dat 150 miljoen euro en vanaf 2011 zal dat jaarlijks 115 miljoen euro zijn. Vanaf 2013 gaan deze middelen naar de vrije markt. De marktwerking bij de inburgering heeft desastreuze consequenties gehad. o Kapitaalvernietiging bij ROC's door aanbestedingen en oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden. De overheid heeft geen eisen willen stellen aan de bevoegdheid en bekwaamheid van personeel en niet zoals in andere vermarkte sectoren de sector-cao verplicht te stellen. Het volwassenenonderwijs wordt feitelijk wegbezuinigd omdat instellingen bedrijfseconomisch het risico van verlies van aanbesteding niet kunnen lopen, alle aandacht voor laaggeletterdheid ten spijt. o VAVO; hoe lang zal het nog blijven? Wat gebeurt er na 2013? In veel gemeenten is hier ook al geen voorziening meer voor. Het is de keuzevrijheid van de gemeente een VAVO te handhaven of niet. o Afschaffing van de bekostiging van MBO voor 30+ deelnemers slaat op ROC's een flink gat in de begroting slaan en gaat dientengevolge flink wat banen kosten.
o Bezuinigingen op het participatiebudget van de gemeenten, waarmee re-integratietrajecten worden ingekocht, oplopend tot 690 miljoen euro in 2014.

De bedoeling van de wetgever was ooit een publiek bekostigd en georganiseerd onderwijsvangnet te creëren voor hen voor wie het leren niet vanzelfsprekend is of vanzelf gaat. Het tweede kans beroepsonderwijs wordt afgeschaft. We moeten wel steeds langer doorwerken en er wordt belang gehecht aan employability en hoogopgeleid personeel in het kader van de kenniseconomie. Er zijn steeds meer mensen nodig in de zorg. Tegelijkertijd schaft men de mogelijkheden om bij- of om te scholen af voor 30-plussers. Dat is een bizarre paradox.

Alle mooie doelen van een leven lang leren worden in één klap onderuit gehaald, een onderwijs-infrastructuur voor volwassenen zover uitgehold dat hij één dezer dagen omvalt of wordt afgestoten. Investeringen van jaren worden teniet gedaan en vervangen door goedkopere kortetermijnoplossingen. Deskundig speciaal opgeleid onderwijspersoneel komt op straat en wat komt er voor in de plaats? De deskundigheid in de markt blijkt slecht geborgd.

Dit is niet wat we voor onze deelnemers en ons personeel willen. Kom* naar Rotterdam op 6 november: van 11.00 - 13.00 uur Zalencentrum Engels, Stationsplein 45, 3013 AK Rotterdam

I.v.m. de organisatie is het prettig als je je van tevoren aanmeldt. Dat kan via dit formulier.
Kun je niet aanwezig zijn maar wil je wel je solidariteit laten blijken, mail naar rayon.zuidwest@aob.nl


*reiskosten boven EUR 5 ,- kunnen worden gedeclareerd obv kosten OV 2de klas.