VVV Groningen


Zaterdag 06 november 2010 : Zeg je fotografie, zeg je Groningen. Althans, van 6 tot en met 28 november. Dan is in de Der Aa-kerk niet alleen de foto-expositie World Press Photo te zien, maar vindt in Groningen ook het overkoepelende Clear Fotofestival plaats.

De expositie World Press Photo komt voort uit een jaarlijks gehouden persfotografiewedstrijd. De winnende foto's worden gecombineerd in een reizende tentoonstelling, die te zien is in negentig steden wereldwijd, waaronder dus ook in Groningen.

Om de hoek van de kerk, aan de Munnekeholm, is in dezelfde periode de Zilveren Camera-expositie te zien. De tentoonstelling toont foto's van actuele thema's, gemaakt door Nederlandse persfotografen.

De hele maand november staan er verschillende nevenactiviteiten, zoals workshops en rondleidingen, op het programma. In boekhandel Van der Velde geeft de Groningse fotograaf Reyer Boxem 18 november een lezing. Boxem is winnaar van diverse Zilveren Camera-prijzen, onlangs nog met een fotoserie over de TT in Assen. Boxem werkt voor bladen als Revu, HP/de Tijd, Trouw, Dagblad van het Noorden, Noorderbreedte en Universiteitskrant Groningen. Hij werkt met name in het noorden van het land. In Forum Images staat 15 november een lezing op het programma over het verhaal achter de winnende foto van de World Press Photo-tentoonstelling: de foto van een Iraanse vrouw die over de daken van Teheran schreeuwt. De spreker zal het hebben over de situatie in Iran. In aansluiting hierop zal een bijpassende film getoond worden.

www.worldpressphoto.org
www.stichtingclear.com