Politiebond ACP

5 november 2010

Politietrainingsmissie in Afghanistan

De ACP heeft tijdens het landelijk overleg van 5 november de Minister gevraagd om meer duidelijkheid te geven over een mogelijke politietraingsmissie naar Afghanistan. Deze gaf aan de ACP binnenkort schriftelijk te informeren over de stand van zaken. De ACP heeft de Minister gevraagd om meer duidelijkheid te geven over een mogelijke politietraingsmissie naar Afghanistan.

De ACP heeft de Minister gevraagd om meer duidelijkheid te geven over een mogelijke politietraingsmissie naar Afghanistan.

Nederlandse politiemensen hebben sinds 2001 een rol bij vredesmissies. Momenteel leven er plannen binnen het kabinet om een politietrainingsmissie naar Afghanistan te sturen. Volgens eerder afgesproken procedures toetsen de bonden welke afspraken gelden ten aanzien van bijvoorbeeld een vergoeding extra werkdruk, opbouw en opname van verlof, arbeidsongeschiktheid en invaliditeitspensioen, maar ook voorzorg (is er een goede voorbereiding) en nazorg (is er een goede opvang bij terugkeer). Kortom: een toetsing op rechtspositie en arbeidsvoorwaardelijke consequenties van deelname van politiemensen aan de missie.

Nut en noodzaak

Een uitspraak over nut en noodzaak van de missie is geen onderwerp van het overleg. Die uitspraak is een verantwoordelijkheid van de politiek. Voor de ACP is het uiteraard van groot belang dat collega's pas uitgezonden kunnen worden als hun veiligheid is gegarandeerd. Per missie wordt daarom bekeken of de (executieve) inzet veilig genoeg is. De veiligheid van collega's mag onder geen beding in gevaar komen.

Leden van de ACP die willen deelnemen aan een missie adviseren we zich goed te laten informeren en voorbereiden. De ACP wil en kan daarbij behulpzaam zijn.


---