Dienstenbond CNV

Nieuws

5 november 2010

Uitslag stemming principeakkoord ABN AMRO vraagt om nader beraad

Tot 5 november 2010 konden de leden van ABN AMRO stemmen over hun geharmoniseerde nieuwe cao. CNV Dienstenbond en de overige vakbonden hebben het principeakkoord over de nieuwe cao positief voorgelegd aan de leden. Helaas is de uitkomst verdeeld.

De uitkomsten
De verlenging van de stemperiode heeft goed gewerkt; medewerkers hebben al hun vragen kunnen stellen en deze hebben we ook goed kunnen beantwoorden.

Dit heeft geleid tot de volgende uitkomsten:
Totaaluitslag: 78% voor en 22% tegen

Uitgesplitst naar huidige cao´s is dat:
ABN AMRO: 97% voor en 3% tegen
Fortis: 46% voor en 54% tegen

Dus overall zijn de medewerkers vóór het principeakkoord. Uitgesplitst is er een overgrote meerderheid bij voormalig ABN AMRO medewerkers positief en is er een marginaal verschil bij de voormalig FBN medewerkers.

Waarom hebben medewerkers tegengestemd?
De combinatie van inkomenswijzigingen is lastig te berekenen en leidt daardoor tot onzekerheid. Ook de werking van de hardheidsclausule bleef volgens sommige leden onvoldoende duidelijk. Natuurlijk zijn er ook mensen die de principiële keuze om variabel inkomen te ruilen voor een betere pensioenregeling, afwijzen, ondanks het mandaat wat de bonden hiervoor eerder hebben gekregen.

Daarnaast hebben we gemerkt dat veel opmerkingen van mensen niet alleen over het principeakkoord van de CAO gaan, maar juist over de algehele situatie waarin zij zich bevinden. De gevolgen van de reorganisatie, zoals de onzekerheid over hun baan, het nieuwe team en hun plek daarin en de gevolgen daarvan. Maar ook Het Nieuwe Werken, hoe dat vorm moet krijgen en
hoe de manager daarmee omgaat.

En natuurlijk diverse zaken rondom herplaatsing en verhuizing: langere reistijden, hogere reiskosten en de relatief korte afstand in de beschermende maatregel uit het ISP. En daarnaast is het ook nog onduidelijk wat er gaat gebeuren met het secundaire arbeidsvoorwaardenpakket. Dit is iets waar de bank en de OR zich op dit moment over buigen.

Hoe verder?
Uit de stemming blijkt dat een grote meerderheid van de medewerkers wel een geharmoniseerde CAO wil. Maar wij kunnen tegelijkertijd het commentaar van de oud-Fortismedewerkers niet zomaar negeren. Wij vinden dat de Bank de genoemde opmerkingen bij het stemmen, serieus moet nemen. Het gaat daarbij niet alleen maar om de onderwerpen in het principeakkoord.

Het is van cruciaal belang, dat er aandacht is voor de belangrijkste kritiekpunten:

* Verhuizen van werkplek: extra reistijd, extra reiskosten, lange afstanden;

* Onduidelijkheid over de hardheidsclausule;
* Flexplekken mogelijk maken zonder negatieve gevolgen voor de mensen;

* Secundaire arbeidsvoorwaarden

* Effecten van de perspectiefgarantie

Tenslotte
Wij gaan de Bank in kennis stellen van de uitslag van de stemming, waarbij we de zorgen van de leden zullen overbrengen. We willen met de Bank de gevolgen van deze stemmingsuitslag bespreken, want we willen tot een oplossing komen van de benoemde problemen om de belemmeringen voor het
sluiten van een akkoord op te heffen.

Vragen
Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft. Stel die gerust aan uw bestuurder Sandra Hendriks via s.hendriks@remove-this.cnvdibo.nl.

Geef uw e-mail adres aan ons door!
CNV Dienstenbond wil uw graag snel en goed informeren. Geef daarom uw e-mail adres aan ons door en u ontvangt dan voortaan de informatie over ABN AMRO digitaal van ons. Stuur een email naar uw bestuurder Sandra Hendriks via s.hendriks@remove-this.cnvdibo.nl. We horen graag van u!