Eerste Bosch Requiem in Sint-Janskathedraal 's-Hertogenbosch


Middeleeuwse traditie in ere hersteld

'S-HERTOGENBOSCH, 20101025 -- De Sint-Janskathedraal in 's-Hertogenbosch is zaterdag 6 november 2010 het decor van het eerste Bosch Requiem. Het Bosch Requiem is een concert dat jaarlijks kort na Allerzielen wordt uitgevoerd.Al eeuwen herdenken Christenen over de hele wereld op 2 november, Allerzielen, hun overledenen. Zo ook de leden van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap in 's-Hertogenbosch. Met de concertreeks herstelt Stichting Jheronimus Bosch 500 een middeleeuwse traditie in ere, nu echter in het bijzonder ter herdenking van de schilder Jheronimus Bosch.

Cappella Pratensis tekent voor de première met een uitvoering van het requiem `Missa pro fidelibus defunctis' van Pierre de la Rue, een tijdgenoot van Jheronimus Bosch.

De compositie `Missa pro fidelibus defunctis', dat Cappella Pratensis onder leiding van Bo Holten zingt, is één van de eerste polyfone versies van een dodenmis uit de muziekgeschiedenis. Het uit Nederland afkomstige vocale ensemble brengt ook `Miserere mei, Deus' van Josquin Desprez ten gehore. Eén van de boegbeelden van de nieuwe generatie klassieke musici, het Matangi Quartet, speelt `....miserere....' van Louis Adriessen (1939), een strijkkwartet uit 2007. Andriessen is een van de meest succesvolle hedendaagse componisten uit Nederland.
Een jaarlijks terugkerend onderdeel van Bosch Requiem is de voordracht van een essay, geschreven op uitnodiging van Stichting Jheronimus Bosch 500. Ter gelegenheid van Bosch Requiem 2010 schreef Prof. Dr. Antoine Bodar, priester, oud-plebaan van de Sint-Jan en kunsthistoricus het essay `Hekeling toen en nu' dat hij tijdens het concert voordraagt.

Vanaf de veertiende eeuw heeft de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap in hoge mate bijgedragen aan de ontwikkeling van 's-Hertogenbosch als belangrijkste centrum van laatmiddeleeuwse muziek. De Broederschap nam beroepsmusici in dienst zoals de componisten Adriaen Willaert en Pierre de la Rue. Jheronimus Bosch (ca. 1450 - 1516) trad in 1486, 1487 toe tot de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap. Als Zwanenbroeder (vanaf ongeveer 1500 de naam voor de leden van de Broederschap) heeft Jheronimus Bosch zeer waarschijnlijk Pierre de la Rue persoonlijk gekend en geluisterd naar zijn muziek.

Kaarten voor het Bosch Requiem zijn te koop via Bosch Ticket. Meer informatie over het programma en kaartverkoop: www.bosch500.nl

In 2016 herdenkt de stad 's-Hertogenbosch dat Jheronimus Bosch er 500 jaar geleden overleed. Dat jaar vormt het hoogtepunt van de manifestatie Jheronimus Bosch 500. Vanaf 2010 wordt jaarlijks een speciaal samengesteld programma aangeboden. Beeldend kunstenaars, filmmakers, kunstacademiestudenten, dansers, musici, theatermakers, kunsthistorici, inwoners en culturele instellingen laten zich inspireren door de creativiteit van Nederlands belangrijkste schilder uit de Middeleeuwen.
Het Bosch Requiem is een van de kernproducties van de manifestatie Jheronimus Bosch 500.





Ingezonden persbericht