Aandacht voor stotteren: kennismaken met de Hausdörfermethode


DOORN, 20101104 -- Hoe kom je nu van dat stotteren af? Naast logopedie zijn er uiteenlopende methoden en therapieën die allemaal zeggen dat ze effectief zijn, terwijl er nog nooit goed onderzoek naar de resultaten is gedaan. Vreemd als je je bedenkt hoeveel geld er aan wordt uitgegeven en hoeveel stotteraars, na weer nieuwe trucjes te hebben geleerd die maar kort werken, teleurgesteld in de ene therapie dan maar weer een andere proberen. Op 6 november 2010 is er aandacht voor de zeer succesvolle anti-stottermethode van Hausdörfer. Op deze dag kunnen belangstellenden met de Hausdörfer-methode kennismaken en zijn er ex- stotteraars aanwezig die graag over hun ervaringen willen vertellen.

Voor het eerst waren er de Wereldstotterdag (22 oktober 2010) bedrijven die zich voor het bekendmaken van stotteren hebben ingezet. C1000, Prince en LG vroegen aandacht voor stotteren door hun tv- reclames af te sluiten met een stotterend uitgesproken verwijzing naar Wereldstotterdag.

Ook de door de NCRV uitgezonden documentaire 'Als de adem stokt' van Barbara den Uyl heeft heel wat losgemaakt. Vooral onder stotteraars die blij zijn met het bekender en bespreekbaar maken van hun probleem.

Wat doe je aan stotteren?

Maar hoe kom je nu van dat stotteren af? Naast logopedie zijn er uiteenlopende methoden en therapieën die allemaal zeggen dat ze effectief zijn, terwijl er nog nooit goed onderzoek naar de resultaten is gedaan. Vreemd als je je bedenkt hoeveel geld er aan wordt uitgegeven en hoeveel stotteraars, na weer nieuwe trucjes te hebben geleerd die maar kort werken, teleurgesteld in de ene therapie dan maar weer een andere proberen.

Er zijn in Nederland 180.000 stotteraars, waarvan naar schatting zo'n 100.000 één of meer therapieën volgt of heeft gevolgd. Dat enorme bedrag is soms van de verzekeraar, als het logopedie betreft, maar meestal van de stotteraar zelf omdat die op zoek is naar iets dat echt werkt. Ook al wordt dat niet vergoed. Dat betekent dat verzekeraars vergoeden zonder dat ze weten of logopedie echt helpt en nauwelijks naar alternatieven kijken.

Een zogenaamd 'alternatieve' therapie die daar anders mee omgaat, is de Hausdörfer methode, die als uitgangspunt hanteert dat iedere stotteraar goed kan spreken en alleen zijn spreekangst hoeft te overwinnen. Geen trucs, geen onzinnige oefeningen, gewoon rustig zeggen wat je wilt zeggen, meteen resultaat en op de lange termijn. Maar helaas geen vergoeding uit het basispakket, want daar zit logopedie. Om het gelijk van de Hausdörfer methode aan te tonen gaat dit jaar een grootschalig onderzoek van start.

Nationale Hausdörfer- dag 6 November

De Duitse apotheker Oscar Hausdörfer was zelf een zware stotteraar totdat het hem lukte zichzelf van zijn stotteren af te helpen, ondermeer door goed naar zijn eigen stem te luisteren en de simpele constatering dat als hij alleen was kon spreken als ieder ander. Stotteren is dus geen lichamelijk gebrek zodat allerlei spraakoefeningen geen enkele zin hebben! Later richtte hij zijn `Instituut voor Natuurlijk Spreken' op en wijdde hij zijn hele leven aan het helpen van stotterende kinderen en volwassenen.

Het Hausdörfer Instituut voor natuurlijk spreken bestaat nog steeds en wil zoveel mogelijk mensen van hun stotterprobleem afhelpen. Mede daarvoor is de Nationale Hausdörfer-dag uitgeroepen, die dit keer op 6 november in Kaap Doorn te Doorn wordt gehouden.
Op deze dag kunnen belangstellenden met de Hausdörfer-methode kennismaken en zijn er ex- stotteraars aanwezig die graag over hun ervaringen willen vertellen.

Plaats : Conferentiecentrum Kaap Doorn (www.kaapdoorn.nl/)
Aanvangstijd : 15:30 uur
Website : www.hausdorfer.eu

Aanmelden : via www.hausdorfer.eu/nationale-hausdorfer-dag-op-zaterdag-6-november-a-s/ of: Hausdörfer-instituut Voor Natuurlijk Spreken, B. Stegemanstraat 8
7101 AS Winterswijk, E-mail: info@hausdorfer.eu