Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 05-11-2010

Televisie
EENVANDAAG
Uitzending zaterdag 6 november
Nederland 1 - 18.15 uur

DE WEEK VAN... DAVE BLANK

Het onderzoeksinstituut voor nanotechnologie MESA+ van de Universiteit Twente opent deze week een gloednieuw laboratorium in aanwezigheid van prins Willem-Alexander. EENVANDAAG volgt in de uitzending van zaterdag 6 november wetenschappelijk directeur Dave Blank van MESA+ in aanloop naar de opening. Als geen ander weet Dave Blank inzicht te geven in de geheimen van nano-technologie en de kansen die deze technologie biedt voor ondernemers en consumenten.

Het NanoLab is voorzien van de nieuwste snufjes. De onderzoekers werken tot op de nanometer (een miljardse van een meter) nauwkeurig. Op die schaal komt de trilling van een passerende vrachtwagen aan als een zware aardbeving en een neerdwarrelend stofje als een vallend rotsblok. Zelfs variaties in de hoeveelheid licht kunnen het werk van de onderzoekers verpesten. Daarom is het laboratorium uitgerust met zeer geavanceerde systemen om temperatuur, luchtvochtigheid en lichtinval stabiel te houden en trillingen van de vloer tegen te gaan.

Nanotechnologie helpt biologen en medici de werking van cellen te doorgronden en te beïnvloeden. Zo werken de wetenschappers van MESA+ aan een nanopil die darmkanker in een vroeg stadium kan opsporen.

Kijk voor meer informatie op www.eenvandaag.nl



Ingezonden persbericht