Gemeente Utrecht

Steun voor winkelactie StoereVrouwen

Mirjam de Rijk, wethouder Milieu en Duurzaamheid, steunt de actie van de StoereVrouwen die zaterdag 6 november in Utrecht aandacht vragen voor het stookgedrag van winkeliers. Want waarom moet een winkeldeur met de winterkou open staan? Het levert geen extra klanten op, maar wel klagend personeel en hoge stookkosten. Wethouder De Rijk: "Steeds meer mensen zijn kritisch op energieverspilling in winkels en vragen de gemeente actie te ondernemen. De StoereVrouwen laten zien dat je zelf ook actie kunt ondernemen. En dat helpt mij weer als ik met ondernemers in gesprek ga over dit onderwerp."

Op 6 november gaan de StoereVrouwen in hun uniformen met roze pumps en baretjes de straat op en vragen winkeliers op de Oudegracht en Vredenburg hun warmte binnen te houden. Bijvoorbeeld door een luchtgordijn of een schuifdeur te plaatsen of simpelweg door de deuren dicht te houden. Winkeliers die deelnemen aan deze actie krijgen van de StoereVrouwen een bordje op de deur waarmee zij aangeven de warmte binnen te houden. Na 6 november kunnen winkeliers die mee doen een bordje bestellen op www.houddewarmtebinnen.nl en zetten hiermee hun warme winkel op de kaart.

Steeds meer consumenten geven aan weinig begrip te hebben voor open winkeldeuren in de winter. In een tijd waarin van hen gevraagd wordt zuinig te zijn met energie en de klimaatverandering steeds zichtbaarder wordt, is het niet meer van deze tijd om de deur open te laten staan. De prijs van de energieverspilling wordt uiteindelijk door dezelfde klant betaald.

Wethouder De Rijk gaat met ondernemers in gesprek om afspraken te maken over dit soort maatregelen. "Utrecht heeft een ambitieus duurzaamheidsplan en wil in 2030 klimaatneutraal zijn. Daarvoor zullen we op alle terreinen aan de slag gaan: wonen, bedrijvigheid, mobiliteit en de eigen gemeentelijke organisatie. En ook vraag ik de Utrechtse winkeliers om hun steentje bij te dragen. Met eenvoudige en goedkope maatregelen zoals een dichte winkeldeur is veel energie te besparen. En onderzoek heeft laten zien dat het geen klanten hoeft te kosten. Ik hoop daarom dat veel winkeliers het bordje zullen ophangen."

Ook in acht andere gemeenten gaan de StoereVrouwen de straat op om winkeliers te vragen hun warmte binnen te houden en zuinig te zijn met energie. Op 6 november in Amsterdam, Rotterdam, Arnhem, Den Haag, Utrecht, Den Bosch, Groningen en op 11 november in Zwolle.

Voor meer informatie over de StoereVrouwen: www.StoereVrouwen.nl