Ministerie van Defensie

Hr. Ms. Amsterdam brengt piratenbootjes tot zinken

6 november 2010, 13.54 uur

Toen de piratenanochtend ongestoord dachten te vertrekken,kwamen de mariniers in actie. Het Fast Combat Support Ship Hr. Ms. Amsterdam heeft vandaag voor de kust van Somalië de skiffs, motorbootjes, vernietigd van een groep piraten die gisteren ontkwam. De piraten werden gisteren onderschept, maar sloegen op de vlucht en wisten met hun 2 bootjes het strand te bereiken. De vluchtende piraten gezien vanuit de helikopter.

Gedurende de nacht hebben de mariniers van het boardingteam vanuit 2 RHIB's (Rigid Hull Inflatable Boat), snelle motorboten, de groep ongezien geobserveerd. Toen de 9 kapers vanochtend ongestoord dachten te vertrekken, waarschuwden de mariniers de Amsterdam en ging direct de Lynx-boordhelikopter de lucht in. Net als gisteren werd met radio-oproepen en waarschuwingsschoten geprobeerd om de piraten tot stoppen te dwingen. Toen dit niet lukte werd gericht op de bootjes geschoten. Hierop sprongen de mannen overboord en probeerden ze zwemmend de kust te bereiken. Vanuit de Lynx-boordhelikopter werden de piratenskiffs onder vuur genomen.

Beide skiffs werden vervolgens door de mariniers in de RHIB's en de helikopter tot zinken gebracht. De piraten hebben zwemmend de kust bereikt, maar kunnen door de vernietiging van hun boten, ladders, wapens en vaten brandstof voorlopig geen acties uitvoeren.

Hr. Ms. Amsterdam neemt deel aan de EU-operatie Atalanta ter bestrijding van piraterij voor de kust van Somalië.

Achtergrondinformatie

* Hr. Ms. Amsterdam stopt piraten * Onderzeeboot beëindigt antipiraterij-missie Ocean Shield (video)
Zie het origineel