D66

zaterdag 6 november 2010

Gedoogregering leidt tot economische stilstand

De zusterpartij van D66 in Denemarken, Radikale Venstre, waarschuwt tijdens het D66 Congres voor de consequenties van een gedoogregering. Volgens de Deense liberalen heeft deze constructie twee gevolgen: economische stilstand en een immigratiebeleid gebaseerd op angst en xenofobie.

Zwakke regering

In Denemarken regeert een minderheidskabinet van conservatief-liberalen met een gedoogakkoord met de rechtse populisten. Het kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV is vergelijkbaar. "Wat we in Denemarken hebben gezien is dat de regeringspartijen hun ideeën en waarden hebben weggegeven om aan de macht te komen. De populisten gebruiken de zwakke positie van de regering om hervormingen te blokkeren," legt de fractievoorzitter van de Deense liberalen Margrethe Vestager uit.

Populisme

In ruil voor een stabiele politieke situatie, hebben conservatief-liberalen een populistische koers gekozen. "Liberalen en conservatieven denken nu als de rechtse populisten. Wat ervoor extremistisch was, vinden ze nu normaal. Een streng immigratiebeleid wordt boven mensenrechten en internationale conventies gezet," constateert Vestager. De populisten groeien ten koste van de regering.

Echte oplossingen

Volgens de D66-zusterpartij lijdt Denemarken aan een gebrekkige democratie. De enige manier om democratische waarden te beschermen is populisme te bestrijden. "Bestrijd hun gebrek aan respect voor mensenrechten, vrijheid van het individu en het internationale recht. Een boerkaverbod of minder moskeeën lossen de economische crisis niet op. Maatschappelijke problemen verdienen echte oplossingen," aldus Vestager.